Nu stop ik écht

Zo houd je het vol

Vol goede moed ben je gestopt met roken. Ditmaal lukt het en ga je een nieuw leven tegemoet: nooit meer stress over je rookgedrag, een stralende huid, een betere conditie en een paar opgeluchte longen. Tenminste, als je de beruchte rokersvalkuilen weet te omzeilen. 

Misschien heb je het in het verleden al eens geprobeerd. Waarschijnlijk wil je er graag voor zorgen dat het dit keer wél gaat lukken. Wat heeft er in het verleden voor gezorgd dat je weer begon met roken? Was dat het kopje koffie na het eten? Een slecht nieuwsgesprek met je baas? Een feestje? 

Volgens drs. Monique Croes, coördinator Stoppen-met-roken bij het Trimbos, is de kans veel groter dat je poging om te stoppen lukt als je begeleiding hebt. Op ikstopnu.nl kun je verschillende vormen van begeleiding vinden. 'Verder is het belangrijk om van tevoren die moeilijke momenten te inventariseren’, vertelt Monique Croes. 'Om daarna een alternatief te bedenken voor die momenten.’

Hieronder enkele beruchte momenten en tips om je er doorheen te slaan:   

1. De sigaret na het eten

Het was je vaste ritueel en nu zit je na het eten met lege handen. De verleiding is groot iets anders in je mond te stoppen, met andere woorden: te snoepen. Maar dat werkt extra kilo's in de hand, terwijl je stofwisseling toch al op een iets lager pitje gaat als je met roken stopt. Het beste is beweging in te plannen en daar je nieuwe routine van te maken. Al is het maar een rondje wandelen van 15 minuten. Of 10 push-ups doen. De trek neemt na enkele minuten alweer af.

2. De pauze op het werk

Je mist niet alleen je sigaret, je mist ook de gezellige onderbreking van je werk, de verhalen van collega's in het rookhok. Ook hiervoor is bewegen het beste alternatief. Even naar een andere verdieping, de post halen, naar het kopieerapparaat lopen, er is altijd wel iets waarvoor je uit je stoel kunt komen en waarmee je de trek in een sigaret kunt stillen. Wat ook kan helpen, is een kort (telefoon)gesprekje met een mede-exroker.

3. Stressvolle momenten

Spanningen zijn een beruchte opmaat voor een terugval. De grap is dat roken juist voor stress zorgt, omdat je om de haverklap last hebt van onthoudingsverschijnselen. Het roken van een sigaret ontspant, omdat die onthoudingsverschijnselen dan heel even verdwijnen en daarom gaat je brein geloven dat een sigaret ontspant. Het lastige van stress is dat je niet altijd kunt voorzien wanneer je er last van zult hebben. Dus is het belangrijk je stressweerbaarheid te vergroten: mediteren, yoga en wandelen zijn daarvoor beproefde middelen.

Begin daar al mee voordat je stopt met roken, en maak ze een vast onderdeel van je leven, zodat jouw nieuwe antistress-methode verankerd zit in je systeem. Zo raak je minder snel van de kaart én heb je een alternatief voor de sigaret.

4. Feestjes

Je was net zo goed bezig en eigenlijk vielen de afkicksymptomen reuze mee. Maar dan ben je op een verjaardag en sta je ineens toch weer een sigaret te roken. Hoe kan dat nou? Alcohol vermindert remmingen. Het maakt dat we gedachteloos toegeven aan allerlei impulsen (snoepen, snacken, zoenen, dansen, nog meer drinken en roken). Dus een eerste raad is: ga in de eerste maanden gerust naar feestjes (anders wordt stoppen zo deprimerend), maar drink geen alcohol. En ben je op een feestje, leg uit dat je serieus bent gestopt en vraag mensen om je te steunen door je geen sigaretten aan te bieden. Als jij je poging serieus neemt, doen anderen dat ook.

5. De nieuwe liefde

Als je gestopt bent met roken is daten of verliefd worden op een roker riskant. Zo'n date is misschien erg spannend en leven met een roker is de kat op het spek binden. Stoppen is dan ook moeilijker voor iemand die een rokende partner heeft. Dus wil je er echt vanaf en ben je single: ga dan voor een niet-rokende partner of maak meteen duidelijk dat je niet meer rookt. Vraag je (nieuwe) partner om buiten of in elk geval niet bij jou in de buurt te roken.

6. Zomaar een moeilijk moment

Het kan je ook op een gek moment overvallen, de trek in een sigaret. Via ikstopnu.nl kun je contact zoeken met een 'stopmaatje'. Iemand die je kunt bellen om zo'n moment te overbruggen. Verder is er de Stoplijn 0800-1995 (gratis), daar kun je advies krijgen en is er altijd iemand die je te woord staat om je te motiveren als jij dreigt terug te vallen. 

Heel veel succes!