Maak je elke dag een wandeling?

Maak er een mindfulnesswandeling van!

Wil je elke dag wandelen naar je werk, naar school of naar de supermarkt omdat je op loopafstand woont? Of moet je vanaf het openbaar vervoer nog een stukje lopen? Maak er een mindfulnesswandeling van! Mindfulnesstrainer en journalist Eveline Brandt geeft tips om mee te oefenen.  

Wanneer we leven - eten, luisteren, lopen - met meer aandacht, zetten we de ‘automatische piloot’ even uit. Let eens op die autopilot in jouw leven en je schrikt waarschijnlijk hoe vaak we maar doorrazen, doorrennen, zonder echt met aandacht erbij te zijn. Zonde, want zo lopen we een heel deel van het leven mis! Door rustig en aandachtig te lopen kun je die automatische piloot uitzetten, en ook de stress wat laten zakken. Vandaag is een mooie dag om dit te oefenen met een korte loopmeditatie. Met 3 spelregels:

1. Vertraag

Ken je dat beeld van mensen die jou gehaast voorbijlopen: het bovenlichaam wat voorover geheld, een strakke blik en een onderlichaam dat er achteraan gesleurd wordt? Of herken je dit van jezelf? Vaak zijn we er met onze aandacht niet bij als we ergens naar toe lopen. Ons hoofd is al op de plek van bestemming of zelfs al verder: denkend, plannend, piekerend wat er daarna nog allemaal ‘moet’. Ons lichaam is echter gewoon hier; waar zou het anders kunnen zijn dan in het hier en nu? Hoe krijg je ook je hoofd, je geest meer in dit moment? Begin tijdens het elke dag wandelen in ieder geval met iets te vertragen. “Vertraag je pas, verlangzaam,” schrijft Leonard Nolens in zijn mooie gedicht Laat. Door bewust te vertragen, te ‘verlangzamen’ komt er als vanzelf wat meer ontspanning en rust in je hele systeem.

2. Richt je aandacht op je voeten

Als je met aandacht uit je hoofd wilt zakken – even uit al dat denken, plannen en tobben – dan kun je je aandacht daar natuurlijk het beste zo ver mogelijk vandaan brengen! Naar de voeten dus. Richt je aandacht bewust op je voeten en voel hoe die beurtelings worden opgetild en neergezet. Zelfs in de gang op je werk, als je toch koffie gaat halen, kun je zo lopen: met de aandacht bij de voeten. Alsof je de aarde kust met iedere voetstap, schrijft de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh in zijn mooie boekje Iedere stap is vrede. Ook een leuk advies van hem, als je dan toch per ongeluk gehaast onderweg bent: leer jezelf aan om te glimlachen wanneer je moet wachten voor een rood stoplicht…

3. Zet je zintuigen open

Ook een mooie manier om uit het denken en meer in het voelen te komen is al je zintuigen wijd open te zetten. Je wordt je dan meer bewust van je omgeving, zónder dat je daar verder over na hoeft te denken. Kijk tijdens het elke dag wandelen alleen maar naar de bomen, de overdrijvende wolken, de blauwe - of misschien grauwe - hemel. Luister naar de vogels of de stemmen om je heen. Voel de frisse wind, voel (hopelijk) de warme zon op je huid. Ruik wat er maar te ruiken valt en maak er zo een zintuigelijke, aandachtige, mindfulwandeling van!