Stoppen met roken: goed voor je lijf!

10 gezondheidsvoordelen

Veel mensen vragen zich af of het nog wel zin heeft om na tientallen jaren roken te stoppen. Het antwoord is: ja. Zelfs als je al jaren rookt, is het nooit te laat om de sigaretten voorgoed gedag te zeggen: je lichaam en gezondheid knappen er altijd van op.

1. Direct effect

Als je stopt met roken, is dat meteen goed voor je lichaam. Na 20 minuten dalen je bloeddruk en hartslag, na 2 uur verbetert de bloedcirculatie. Na 24 uur is alle koolmonoxide je lichaam uit, en na 48 uur ook alle nicotine.

2. Een langer leven

De sigaretten wegdoen geeft meer kans op een langer, gezonder en prettiger leven. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Na 15 jaar is het risico daarop gelijk aan dat van een niet-roker. Ook de kans op kanker, longziekten en andere ziekten neemt flink af.

3. Betere conditie

Na het stoppen verbetert je conditie snel. Al binnen een paar dagen kun je makkelijker ademhalen en heb je meer energie. Na een paar maanden is de longcapaciteit met 30% verhoogd – en dat maakt sporten stukken leuker.

4. Dag rokershoestje

Het vervelende rokershoestje verdwijnt. Dat duurt wel even – vaak hoest je zelfs de eerste maand wat meer doordat de longen slijm en andere resten van het roken opruimen. De trilhaartjes in de luchtpijp herstellen zich, zodat ze opgebouwd teer en slijm uit de longen omhoog kunnen duwen.

5. Mm, lekker!

Rokers ruiken en proeven minder. Na het stoppen keert het gevoel in de smaakpapillen terug en ruikt en smaakt het eten beter.

6. No stress

Je bent binnen een paar weken rustiger, minder angstig en minder somber. Rokers denken vaak dat een sigaret helpt tegen stress, maar het is juist andersom: ongeveer een half uur na het roken van een sigaret daalt de nicotine in het bloed, wat voelt als onrust die rokers vaak weer ‘oplossen’ met een volgende sigaret.

7. Dag ontstoken tandvlees

Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in je tandvlees. Dat zorgt voor meer last van tandplak en sneller ontstoken tandvlees. Daardoor loop je kans op terugtrekkend tandvlees en kunnen de tanden en kiezen zelfs uitvallen. Ontstoken tandvlees geeft ook een slechte adem. Wie zijn laatste sigaret heeft uitgedrukt, heeft deze problemen niet meer.

8. Wittere tanden

Je gebit wordt witter. De tabaksrook kan immers niet meer zorgen voor een laagje donkere aanslag.

9. Vruchtbaarder

Niet-rokers worden sneller zwanger. Stoppen met roken maakt de baarmoeder gezonder en de kwaliteit van het sperma beter. Ook raak je makkelijker zwanger door IVF en verminder je de kans op een miskraam. Maar het allerbelangrijkste: als je niet rookt, vergroot je de kans op een gezonde baby.

10. Mooiere huid

In tabaksrook zit koolmonoxide, wat maakt dat er minder bloed en zuurstof in je huidcellen komen. Zodra je stopt met roken, herstelt dit weer. De doorbloeding van de huid verbetert, waardoor je er gezonder en frisser uitziet en de huid elastischer en steviger wordt. Bovendien gaat het stoppen huidveroudering tegen: zo krijg je minder snel rimpels en pigmentverkleuringen.