Dansen: de perfecte workout

Een half uurtje los in de huiskamer

Dansen is misschien wel de allerleukste workout. Het is minstens zo goed voor je lichaam als andere vormen van sport en beweging. En het mooie is: het kan gewoon in je eigen huiskamer!

Of het nu gaat om zumba, paaldansen, good old aerobics of hiphop cardio, de combinatie van dans en workout is ongekend populair in de sportscholen. Geen wonder, want dankzij opzwepende beats komt je lichaam bijna vanzelf in beweging. En met een uurtje dansen verbrand je zó 400 – 700 calorieën (afhankelijk van de intensiteit). Dat is meer dan met krachttraining. Daarnaast heeft dansen meer voordelen:

1. Goed voor de conditie

Als je voelt dat je hartslag flink omhooggaat, als je bijna buiten adem bent, dan ben je bezig je conditie opbouwen. Dansen is intensief genoeg om dit te bereiken. En omdat het zo leuk is en de muziek zo onweerstaanbaar, kun je harder en langer doorgaan dan zonder muziek. Dat helpt om ook je uithoudingsvermogen te verbeteren. Dus zowel je piek- als je duurbelasting worden groter door dansen en dat is bijzonder goed voor de hart- en bloedvaten.

2. Je traint bijna al je spieren

Je staat tijdens het dansen misschien niet met zware gewichten te zwaaien, maar bijna  ongemerkt train je bijna al je spieren. Vooral de beenspieren krijgen een flinke boost. Een aantal ritmische kniebuigingen en je verzet net zoveel werk als met een fitnessapparaat voor de bovenbenen! Ook de bil-, buik- en rugspieren doen mee. De armen komen bij de meeste vormen van danstraining wat minder aan bod, maar toch zal je verbaast zijn hoeveel impact sierlijke dansbewegingen op je armen hebben. Paaldansen is voor je armen zelfs pure krachttraining. Maar een gespierd lijf is niet alleen mooi. Het is jouw verzekering tegen rug- en andere pijnklachten. Bovendien voorkomt een sterk stel spieren botontkalking.

Net als yoga doet dansen een beroep op je lenigheid. Een lenig lichaam is beter in het opvangen van een val of struikelpartij. Dus je blijft er ook nog eens jong en vitaal bij.

3. Ook goed voor je brein

Ondanks al deze voordelen zeggen mensen soms: ik houd niet van dansklassen, want ik krijg die pasjes maar niet in mijn systeem. Dat is eigenlijk een reden om juist wel dansklassen te volgen. De een is sneller dan de ander, maar vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat de slag te pakken. En dat betekent dat niet alleen je lichaam in een betere conditie komt, maar dat ook je brein een verbeterslag heeft gemaakt. Het maken van pasjes doet een beroep op je coördinatievermogen en dat houdt je brein in conditie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat dansen je stemming verbetert, stress vermindert en goed is voor je zelfvertrouwen.

Tips om van dansen een gezonde verslaving te maken

1. Begin rustig

Loop niet te hard van stapel en bouw het rustig op. Heb je geen ervaring, dan is het leuker als je het eerst een kwartier volhoudt en vervolgens door kunt gaan naar het volgende doel: een half uur dansen. Begin dus bij het begin, dan is de kans het grootst dat je het leuk blijft vinden.

2. Dans thuis

Dansen is niet gebonden aan een sportschool (of feesten). Iedereen kan het doen op elk moment door de muziek aan te zetten en simpelweg te bewegen met je lijf op het ritme van de muziek. Begin bijvoorbeeld het weekend met een half uurtje vrij dansen in de huiskamer. Ook dat telt als beweging en fitmaker. 

3. Voor alle leeftijden

Dansen lijkt soms iets voor jonge mensen, maar dansen kan op elk niveau. Misschien wordt zumba wat te gek, maar ballroomdansen of buikdansen kun je doen tot op hoge leeftijd. Er is altijd wel een vorm van dansen die past bij jouw lichamelijke mogelijkheden.

4. Vergeet de spiegel

Vermijd spiegels tijdens het dansen. Als je een paar kilo te zwaar bent en kritisch op jezelf, dan kan zo’n spiegel erg afleiden en zelfs demotiveren. Ben je onzeker over je lijf, ga dan los op een plek waar geen spiegel hangt, zodat je jezelf kunt vergeten en je helemaal kunt overgeven aan die fijne moves.

 
  • Percept Mot Skills. 2014 Dec; 119(3): 679-97
  • Cogn Neurodyn. 2018 Apr; 12(2): 201-209
  • Int J Sports Phys Ther. 2017 Feb; 12(1): 25-41
  • Eur J Cardiovasc Nurs. 2017 Feb; 16(2):1 50-156
  • Eur J Sport Sci. 2014;14(6): 569-77