Eet vandaag nog gezond & leer van chocoladeonderzoek

Chocolade: een gezondheidshype?

Of het nu in de vorm van hagel, vlokken, een reep, of paaseitje komt: chocolade is onze snoepfavoriet. En volgens het nieuws zou het ook nog gezond voor je zijn. Is dat wel zo? En hoe kun jij met of zonder chocolade vandaag nog gezondere keuzes maken?

Dat chocolade gezond zou zijn, komt uit verschillende studies waarin het eten van speciale chocolade de bloeddruk van de proefpersonen verbeterde[1]. Er zijn ook aanwijzingen dat mensen die vaker dan 3 tot 4 keer per week een stukje chocolade eten gezonder zijn dan mensen die nooit chocolade eten[2,3]. Het lijkt te mooi om waar te zijn dat jouw ‘guilty pleasure’ ook nog eens gezond is. Dus laten we eens kijken hoe het nu precies zit met de gezondheid van chocolade.

Wacht nog maar even met die chocolade hagelslag

Wetenschappers denken dat de flavonolen, een speciaal soort flavonoïden in cacaopoeder, de reden zijn dat chocolade gunstig lijkt voor het hart. Maar helaas worden de paaseitjes of chocoladerepen uit de supermarkt niet gemaakt van deze speciale onderzoekschocolade met extra veel flavonolen, dus je weet nooit of er wel voldoende flavonolen in dat ene stukje chocolade zitten om een effect te hebben. 

“Alleen het cacaopoeder in chocolade is gezond, niet de cacaoboter of suiker waar 90% van de chocoladeproducten uit bestaat”

Daarnaast is het nog maar de vraag of de mensen die de meeste chocolade aten in de studies gezonder zijn door de chocolade. Het kan ook zijn dat deze gezondere mensen in de studies sowieso al bewuster met hun gezondheid bezig zijn, en daardoor dunner en sportiever.

Moet ik nu wel of geen chocolade eten voor mijn gezondheid?

Het eten van chocolade zoals je die in de supermarkt vindt, zal nooit door onderzoekers worden aangeraden om te gaan eten; het bewijs is niet sterk genoeg. Voor je gezondheid is het juist geen goed idee om handenvol chocolade naar binnen te werken. Deze bestaat voornamelijk uit ongezonde ingrediënten zoals cacaoboter en suiker. Eet je elke dag bovenop je normale eten een stuk chocolade, dan krijg je bovendien meer calorieën binnen en kom je waarschijnlijk aan.

Wil je toch profiteren van de gezonde effecten van chocolade, dan kun je die flavonolen ook gewoon halen uit producten als thee, bessen, uien, appels en bonen[4]. En dit zijn nu juist de producten waarvan we zeker weten dat ze hartstikke gezond zijn, die geen suiker en cacaoboter bevatten, en waarvan de gemiddelde Nederlander juist te weinig eet[5].

Maar we kunnen wel wat leren van al dit onderzoek. Het lijkt er namelijk op dat pure chocolade gezonder is dan bijvoorbeeld caramel fudge (terwijl ze alletwee verder grotendeels bestaan uit suiker en vet). Dus wil je vandaag nog gezonder gaan eten? Dan kun je als eerste stap die witte en melkchocolade negeren en alleen de pure chocolade eruit pikken.

Wil je echt gezondheidswinst boeken, en profiteren van flavonolen dan vervang je alle chocolade (en ander snoep) door een kopje thee met wat bessen en een appel. Wil je toch genieten van de smaak van chocolade, dan kun je pure cacaopoeder gebruiken in smoothies of over je yoghurt, en eet je bij het avondeten een heerlijke chili met ui en bonen (bomvol flavonolen), eventueel met wat cacaopoeder erdoor. 

Dit blog in de reeks 'Eet vandaag nog gezond, en...' is geschreven door de diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers van I'm a Foodie. Lees ook het blog: hoe (on)gezond is suiker?

 
  • 1. Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascul. Pharmacol. 2015;71:11–5. 
  • 2. Kwok CS1, Boekholdt SM2, Lentjes MA3, Loke YK4, Luben RN3, Yeong JK5, Wareham NJ6, Myint PK7, Khaw KT3. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015 Aug;101(16):1279-87. doi: 10.1136/heartjnl-2014-307050. Epub 2015 Jun 15.
  • 3. Larsson SC1, Åkesson A1, Gigante B2, Wolk A1.Chocolate consumption and risk of myocardial infarction: a prospective study and meta-analysis. Heart. 2016 Jul 1;102(13):1017-22. doi: 10.1136/heartjnl-2015-309203. Epub 2016 Mar 2.
  • 4. Arts IC, Hollman PC, Feskens EJ, Bueno de Mesquita HB, Kromhout D. Catechin intake and associated dietary and lifestyle factors in a representative sample of Dutch men and women. Eur. J. Clin. Nutr. 2001;55:76–81.
  • 5. Van Rossum C, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans E, Ocké MC. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM rapport 350050006 [Internet] 2011;Available from: http://rivm.openrepository.com/rivm/handle/10029/261553