Bril of lenzen

Zo zie je het scherp

Zes op de tien Nederlanders draagt een bril of lenzen. En voor iedereen geldt: vanaf je 40e krijg je meer moeite met kleine lettertjes van dichtbij. Bekijk onze tips of bestel korting op je nieuwe bril of lenzen.

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background


Kies je een bril of toch lenzen?

Intussen draagt zes op de tien Nederlanders een bril of lenzen. Dit zijn vooral de mensen boven de 40. Deze groep krijgt moeite met de kleine lettertjes van dichtbij. 

Waarom een bril?

Veel mensen zeggen altijd: ik wil geen bril. Toch heeft een bril wel voordelen. Je zet hem gemakkelijk op en af en zit niet met strenge hygiënische voorschriften. Een bril geeft ook rust voor je ogen. Bij lenzen kan je nog last krijgen van droge ogen, vooral bij moderne en goed geïsoleerde huizen. Een bril zegt ook iets over je persoonlijke smaak, het laat zien wie je bent. Door een bril te dragen kan het zelfs zijn dat je gezicht beter uitkomt.

Waarom lenzen?

Lenzen zijn ideaal voor als je sport. Je hebt hierdoor geen risico op een kapotte bril. Lensdragers hebben ook een groter gezichtsveld omdat ze geen last hebben van de randen in een montuur. Maar veel mensen die lenzen dragen hebben last van rode, droge en geïrriteerde ogen. Ook dit is te voorkomen. Te beginnen met: draag lenzen nooit langer dan aangegeven. Dit kan een reden zijn dat je ogen gaan irriteren of dat er een beschadiging op je oog komt. Daarnaast moet je altijd je handen wassen voordat je lenzen in doet zodat je geen bacteriën in je ogen krijgt.

Heb jij een computerbril nodig?

Een computerbril wordt ook wel een beeldschermbril of een multimediabril genoemd. Deze bril is afgesteld op de werkafstand van je stoel tot je beeldscherm. Dit is meestal tussen de 60 en 80 centimeter. Wel is het van belang dat een computerbril wordt opgemeten door een deskundige zoals een gediplomeerde opticien of optometrist. De voordelen van een computerbril zijn: je ziet scherper achter je computer, een meer ontspannen houding en minder snel last van vermoeide of van tranende ogen. 

Wat is een leesbril?

Aan een leesbril ontkomt haast niemand zich (of leeslenzen). Vanaf je 40e levensjaar krijg je meer moeite met kleine lettertjes van dichtbij. Een leesbril gaat tot een maximale sterkte van +3 dioptrie. Het is verstandig om een leesbril te nemen als de letter onscherp worden na een tijdje lezen. Ook kunnen vermoeide ogen en/of hoofdpijn een signaal zijn. Je kan dit het beste door een deskundige laten controleren zoals een gediplomeerde opticien of optometrist.