Hoe kiezen: bril of lenzen?

De voordelen op een rij

Zes op de tien Nederlanders draagt een bril of lenzen. Zeker naarmate we ouder worden, neemt dat aantal toe. Maar wat kun je nu het beste kiezen: een bril of lenzen? 

Redenen om te kiezen voor een bril

 • Gebruiksvriendelijk

  Het is wel zo makkelijk: je zet hem gemakkelijk op en af en maakt hem eenvoudig schoon. Geen gedoe met lenzenbakjes, geen strenge hygiënische voorschriften.

 • Rust voor je ogen

  En een bril geeft je ogen rust. Zeker in onze moderne, goed geïsoleerde huizen, met risico’s op droge en geïrriteerde ogen kan dat een voordeel zijn. 

 • Alleen als je hem nodig hebt

  Ook fijn: bij een geringe oogafwijking hoef je een bril alleen te gebruiken op de momenten dat je hem nodig hebt, zoals lezen, computeren of auto rijden.

 • Alles-in-1

  En neem de multifocale bril, waarmee je zowel van dichtbij als veraf scherp ziet. Geen gehannes meer met verschillende brillen, maar alles in één. Multifocale lenzen zijn er ook. Maar deze zijn lastiger om aan te wennen.

 • Persoonlijke smaak

  Nog een voordeel: met een bril kun je laten zien wie je bent. Een montuur kan je gezicht beter laten uitkomen.

Een bril is op de lange duur ook meestal goedkoper dan lenzen, omdat je deze regelmatig moet vervangen. Ook controles zijn bij een bril minder vaak nodig dan bij lenzen. Hoewel je daar natuurlijk niet té lang mee moet wachten.
 

Tot € 75 extra korting bij Pearle, Pearle Studio en Eye Wish Opticiens

Als Menzis, Hema en Anderzorg verzekerde ontvang je extra korting bij Pearle, Pearle Studio en Eye Wish op een bril of zonnebril op sterkte. Bovenop de dan geldende landelijke aanbieding in de winkel én bovenop je brilvergoeding. Lees meer »

 

Redenen om te kiezen voor lenzen

 • Past perfect

  Contactlenzen zitten direct op het oog en corrigeren daardoor beter. Bij een bril vindt altijd een vertekening plaats, door de afstand tussen oog en brillenglas. Zeker bij een sterke oogafwijking raden deskundigen daarom lenzen aan. 

 • Onzichtbaar

  Lensdragers hebben ook een groter gezichtsveld. Ze hebben geen last van de randen van een brilmontuur. En, voor veel – jonge – mensen hét grootste voordeel: lenzen zie je niet. Bovendien kun je elke leuke zonnebril dragen. Voorzet-brillen of zonnebrillen op sterkte zijn niet meer nodig. Wat dacht je trouwens van nachtlenzen? Die corrigeren je ogen terwijl je slaapt. Overdag hoef je dus niets in (of op).

 • Praktisch

  Voor sporters zijn lenzen ideaal. Geen risico’s meer op een kapotte – of verloren – bril. Om die reden zijn lenzen ook voor kinderen heel praktisch. Verder heb je met lenzen nooit meer last van beslagen glazen.

Wat is beter, harde of zachte lenzen? Beide hebben voordelen. Zachte lenzen zijn zeer comfortabel in het dragen. Wel moet je ze vaker vervangen: meestal elk halfjaar. Daarnaast zijn er ook maand- en zelfs daglenzen. Het voordeel van regelmatige vervanging is de regelmatige oogcontrole. Zo is de sterkte van je lenzen altijd up-to-date. Harde lenzen geven meestal een scherper zicht en gaan langer mee (gemiddeld drie jaar). Ook het onderhoud is eenvoudiger.

 

Hoe kiezen: bril of lenzen?

 • Check je oogsterkte. Bij een sterkere afwijking zijn lenzen vaker aan te raden.
 • Sport je veel? Kies dan voor lenzen als je voor de praktische voordelen gaat.

 • Heb je alleen soms een hulpmiddel nodig, bijvoorbeeld als je achter de computer zit of in de auto? Dan is een bril praktischer.

 • Heb je snel last van droge, geïrriteerde ogen? Dan kan een bril geschikter voor jou zijn.

 • Wil je niet veel tijd besteden aan onderhoud en hygiëne? Ook dan is een bril een betere keuze