Bloeddruk verlagen

Dit moet je weten

Wil jij je bloeddruk verlagen? Doe de tests en ga aan de slag met handige tips en producten die we voor je hebben klaargezet. Met onze gratis mailcoach werk je aan zelfgekozen doelen, zoals minder zout eten. Liever persoonlijk advies van een diëtist? Ook dat kan!

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

Doe je ook mee?
background

Heb jij een hoge bloeddruk?

Maar liefst 1 op de 3 volwassen Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van je aderen af. Over het algemeen stijgt daarom de bloeddruk met de leeftijd. Daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40ste ieder jaar je bloeddruk te meten. Een hoge bloeddruk merk je namelijk vaak niet, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Zo kunnen problemen ontstaan met je hart

Hoe kan ik mijn bloeddruk meten?

Om te weten of je een hoge bloeddruk hebt, kijk je vooral naar de bovendruk. Je kunt je bloeddruk laten meten bij de huisarts, of zelf een bloeddrukmeter aanschaffen. Die bestaat uit een band voor om de bovenarm en het apparaat. Bloeddrukmeters die je om je pols doet zijn niet betrouwbaar voor een zorgvuldige meting. 

Samen met de Hartstichting spant SamenGezond zich in om meer mensen bewust te maken van de risicofactoren in je leefstijl die leiden hart- en vaatziekten en maken we het mogelijk om je bloeddruk vaker thuis te meten. Ook zetten we samen mensen aan tot leefstijlverandering. Zo trekken we samen op om mensen bewust te maken van de gevaren van een te hoge bloeddruk en te helpen hun leefstijl aan te passen.

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?

Gelukkig kun je je bloeddruk al in een paar weken zelf verlagen. Wist je dat je je bloeddruk kunt verlagen op een natuurlijke wijze? Dat doe je door over te stappen op een gezond voedingspatroon dat rijk is aan groente en fruit, vis, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten. Zeker als je dan ook nog let op de hoeveelheid zout in je voeding en de hoeveelheid verzadigd vet, kun je je bloeddruk verlagen. 

Zelfs als je volgens de richtlijnen goede voeding eet, krijg je nog steeds veel zout binnen, wat de bloeddruk en je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het beste voor je gezondheid is om minder dan 6 gram zout per dag te eten. Maar wat betreft zout geldt: minder is altijd beter. 

Ook zo min mogelijk stress en regelmatig bewegen is goed voor je bloeddruk. Wil jij meer bewegen en kun daar wel wat hulp bij gebruiken? De SamenGezond-app helpt je hierbij!