Bloeddruk in een notendop

Bloedruk: wat is het en waarom is het belangrijk?


Gepubliceerd op 06-04-2020 | Bewerkt op 06-04-2020

Ook al merk je er niks van, een bloeddruk hebben we allemaal. Wanneer je bloeddruk te hoog is kan dit ongemerkt tot gezondheidsrisico’s leiden. Daarom leggen we in dit artikel alles uit over bloeddruk.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is feitelijk de kracht waarmee het hart je bloed door je lichaam pompt. Hierdoor ontstaat er een druk op de bloedvaten; de bloeddruk. Wanneer het hart samentrekt wordt er met veel kracht bloed in de slagaders geperst, dit wordt aangegeven als bovendruk. Tussen elke 2 hartslagen in ontspant het hart zich. De druk die er dan nog is wordt aangegeven als onderdruk. Bloeddruk is geen constante waarde, maar wisselt sterk op basis van het moment van de dag en de mate van bewegen of stress. Ook roken, eten en medicijnen zijn van invloed op bloeddruk.

Risico van een hoge bloeddruk

Wanneer je bloeddruk te hoog is heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat bij een te hoge bloeddruk je bloedvaten de hele tijd onder een te hoge druk staan. De vaten kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte. Ook kan schade aan andere organen zoals je ogen en nieren ontstaan. Omdat het hart bij een hoge bloeddruk steeds harder moet werken om het bloed rond te pompen worden de hartspieren dikker en stijver. Hierdoor neemt de pompkracht af en kan er hartfalen ontstaan.

Risico van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is meestal onschuldig en er wordt vaak pas iets aan gedaan zodra er klachten ontstaan. Denk hierbij aan duizeligheid, flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd. Wanneer deze klachten voorkomen verschilt per persoon, er is dan ook geen vaste drempelwaarde om te spreken van een lage bloeddruk.

Bloeddruk en leeftijd

Naarmate je ouder wordt, worden je bloedvaten stugger en minder elastisch. Dit is een van de redenen dat je op een latere leeftijd meer risico hebt op een hoge bloeddruk, vanaf je 40e levensjaar. Vanaf je 40ste is het dus belangrijk je bloeddruk te controleren!

Thuis bloeddruk meten

Een hoge bloeddruk voel je niet, meten is dus de enige manier om erachter te komen. Dit gebeurt tegenwoordig veelal met een digitale bloeddrukmeter en is hierdoor eenvoudig en pijnloos. Je bloeddruk kun je laten meten in een huisartsenpraktijk, maar je kunt het ook eenvoudig zelf thuis doen. Thuis ben je ook meer op je gemak, wat een realistischer beeld geeft van je bloeddruk. Daarnaast kun je er dan een gewoonte van maken om regelmatig je bloeddruk te meten.

Bloeddrukwaarden

Meet je thuis, dan is een bovendruk onder de 135 mmHg en een onderdruk onder de 85 mmHg normaal. Eén keer per jaar thuis meten is dan voldoende. Bij een bovendrukwaarde hoger dan 135 mmHg is het advies om een week lang iedere dag te meten. Blijft de bovendruk boven de 135mmHg of de onderdruk boven de 85? Neem dan contact op met je huisarts. Is jouw bovendruk hoger dan 180 mmHg? Neem dan contact op met de huisartspraktijk voor een meting op locatie. 

Bloeddrukgids

Wil je meer weten over bloeddruk en het meten hiervan? Raadpleeg dan de officiële bloeddrukgids van de Hartstichting

De inhoud van deze pagina is samengesteld in samenwerking met de Hartstichting