Blessure voorkomen

6 tips om een blessure te voorkomen van Hans Bloo, sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Van lopersknie tot tenniselleboog: een blessure kan je sportplezier aardig vergallen. Hoe kan je blessures voorkomen? En als je er dan toch een oploopt, hoe krijg je deze weer onder controle? Lees hieronder de tips.

6x blessures voorkomen

Hieronder 6 tips van Hans Bloo om gezond te sporten:

1 Goed materiaal

“Zorg voor goed materiaal om sportblessures te voorkomen; kies schoenen die passen bij je sport. Voor een hardloper zijn dat bijvoorbeeld sportschoenen met een goede schokdemping. Gebruik bij sporten met een hoog valrisico een helm, polsbeschermers of een brace.”

2 Opbouwen

“Bouw de training op. Zeker wie lang inactief is geweest en weer gaat sporten, overschat zichzelf vaak. Bij te enthousiast, te snel en te hard gaan bewegen ligt overbelasting op de loer. Op sportzorg.nl staan per sport goede trainingsschema’s (of gebruik dit hardloopschema). Of sluit je voor goede begeleiding aan bij een startersgroep van een sportvereniging. Neem verder altijd de tijd om je spieren goed warm te laten worden en laat ze na de training ook weer rustig afkoelen.”

3 Hersteltijd

“Spieren hebben tijd nodig om zich tussen de trainingen te herstellen. Train bij bijvoorbeeld fitness in het begin niet iedere dag en niet meteen te zwaar. Doe je dat wel, dan loop je kans op gescheurde spieren, bijvoorbeeld een zweepslag, of een verrekte spier, waarbij de spier uit zijn vorm raakt. Krijgt je lichaam geen tijd tot de volgende training, dan kan het deze sportblessures niet repareren.”

4  Leeftijd

“Ouder dan 45? Dan is het verstandig om de gewrichten niet meer te zwaar te belasten. Bij contactsporten zoals voetbal, hockey en rugby moet je veel draaien, wenden en keren. Wie nog met de jonkies mee wil doen, loopt dan kans op blessures. Wil je blessures voorkomen, ga dan liever op tijd naar een veteranenteam. Nog wat ouder, na de zestig jaar, wordt de reactiesnelheid trager. Iets om rekening mee te houden: je valt dan makkelijker.”

5 Gerichte krachttraining

“Hoe steviger de spieren, hoe meer kracht en stabieler de gewrichten, en hoe kleiner de kans op sportblessures. Wie regelmatig met gerichte krachttraining de been, buik- en rugspieren traint, zorgt ervoor dat die spieren ook bij andere sporten de grootste schokken goed kunnen opvangen en kan zo blessures voorkomen.”

6 Blessures verhelpen met koelen

“Bij spierpijn is warmte fijn, bij een acute blessure kan koelen met water of ijswater de eerste zwelling en dus de drukpijn verminderen. Koel minimaal 10 minuten met water, ijs of een cold-pack. Leg altijd een doek tussen de huid en het ijs of de coldpack. Voelt het koelen onprettig? Stop er dan mee. Ga met een botbreuk of een gescheurde pees of spier naar een arts of de spoedeisende hulp. Soms is rust noodzakelijk, maar vaker is het verstandig om wel te bewegen om in conditie te blijven. Kies dan tijdelijk voor een andere sport, zoals zwemmen. Duurt een sportblessure, bijvoorbeeld een peesontsteking, langer dan 6 weken, ga dan naar een sportfysiotherapeut. Deze kan een goede analyse maken en een stappenplan tot herstel.”