'Biggest Loser' Dave start eigen sportprogramma

'Ik voelde me doodongelukkig'

Zijn partner en moeder die huilend voor hem stonden om hem te zeggen dat het zo toch écht niet langer kon. Dat was voor Dave van der Kamp de druppel om - na vele smoesjes - eindelijk zijn overgewicht aan te pakken. Met bijna 200 kilo liep hij dan ook groot risico om vroegtijdig te overlijden.

Dave werd dagelijks geconfronteerd met zijn overgewicht. Naar buiten ging hij nog amper. De inspanning, maar vooral de schaamte voor zijn overgewicht, waren te groot. "Om heel eerlijk te zijn: ik voelde me doodongelukkig."
 

Waar ging het mis?

Dave: "Als kind ben ik nooit dik geweest. Op m’n achttiende speelde ik zelfs nog op hoog niveau korfbal." Maar toen gingen zijn ouders scheiden en belandde Dave op kamers in Arnhem. Zijn directe 'buren' waren een pizzeria, Chinees en een slijter. "Zij legden de basis voor die eerste kilootjes teveel. En eenmaal het nachtleven ontdekt, kon korfbal me ook gestolen worden."

Af en toe probeerde hij wel te diëten. Het resultaat was vrijwel altijd hetzelfde. "De eerste vijf kilo’s vlogen er af, waarna ik mezelf besloot te trakteren op een frietje. En als ik het weekend erop een verjaardag had, nam ik ook een extra taartje. Dat heb ik wel verdiend, dacht ik dan."

"Zo was er altijd wel weer een excuus om het lijnen nog even langer uit te stellen. Aan het einde van het liedje was die vijf kilo eraf, veranderd in tien kilo erbij. Het beroemde jojo-effect."

Ook de sportschool bezocht Dave bij vlagen. "Maar als ik dan tussen al die strakke dames en opgepompte heren stond, wist ik eigenlijk al: dit houd ik nooit lang vol. Dat ik na twee minuten op de loopband ook echt volkomen uitgeteld was, sterkte mij alleen maar in die gedachte."
 

De ommezwaai

De ommezwaai kwam toen Daves partner en moeder in tranen voor hem stonden. Zo kon het niet langer. "Uit testen in het ziekenhuis bleek dat ik het lichaam van 67-jarige had, terwijl ik toen 37 was. Confronterend, omdat mijn vader slechts 68 is geworden. Ze wilden niet dat ik ook vroegtijdig zou sterven."

Dat trok Dave over de streep, hij paste zijn eetpatroon aan en ging opnieuw op zoek naar een geschikte sportschool. Zo kwam hij bij Formupgrade terecht. Een gym waar Dave zich direct op zijn gemak voelde. "Ik zag er mensen in een rolstoel en andere mensen met overgewicht. Schamen hoefde ik mij hier niet."
 

The Biggest Loser Holland

Dave woog toen 180 kilo. Maar na drie maanden trainen, gaf de weegschaal 'nog maar' 155 kilo aan. Een persoonlijk record dat smaakte naar meer. Dus toen hij rond dezelfde tijd toevallig een oproep zag voor het SBS6-programma The Biggest Loser Holland besloot hij zich daarvoor aan te melden. "Veertien weken lang afgesloten van de buitenwereld zes tot acht uur per dag werken aan mijn gezondheid met de beste trainers en diëtisten; ik zag het als de kans van mijn leven."

Dat bleek het ook te zijn, ook al was het af en toe flink afzien en dacht hij aan opgeven. Maar na gesprekken met zijn moeder, partner en coach besloot Dave er dan toch weer voor te gaan – onder toeziend oog van heel Nederland.

Met succes: Dave viel tijdens de show nog eens 52,3 kilo af. Genoeg om de winnaar te worden. Toen hij terugkwam, was hij een ander man. Gezonder en gretiger.
 

Eigen sportprogramma

"Mijn coach van Formupgrade, danig onder de indruk, vroeg mij: wil je niet samen een project opzetten zoals The Biggest Loser Holland? En zo geschiedde: in 2015 zetten we X-Fittt op. Een programma dat door een combinatie van bewegen, de juiste voeding en begeleiding mensen op een verantwoorde wijze laat afvallen. Onze testgroep van zes mensen met overgewicht viel na tien weken trainen in totaal 113 kilo af.

Inmiddels heeft Dave meer dan tweeduizend mensen aan een gezondere leefstijl geholpen en wordt X-Fittt op ruim 25 locaties door heel Nederland aangeboden. Zijn geheim: dat hij precies weet wat mensen met overgewicht doormaken.

"Met smoesjes kom je bij mij niet weg; ik ken ze allemaal. De waarheid is dat je hard aan jezelf moet werken, want er is helaas niemand die al die extra kilo’s zomaar van je wegneemt. Je zult zelf de eerste stap moeten nemen. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan, is het een traktatie aan jezelf."
 

Wil jij meer bewegen?

SamenGezond helpt jou om dagelijks te bewegen met het Weekdoel. Jouw Weekdoel wordt afgestemd op jouw niveau en groeiet met je mee. Zo kun je op je eigen manier aan je gezondheid werken. Meedoen kan met de SamenGezond-app »

Beeld: NU.nl / Iris Planting