Bier en sport: geen goede match

5 redenen om je pilsje te laten staan

Na de voetbalwedstrijd, de tenniswedstrijd of het wielrennen is daar de welverdiende beloning: een biertje in de sportkantine. Het lijkt de lekkerste manier om je sportdorst te lessen. Maar helaas, heel verstandig is het niet. We geven je 5 goede redenen om je dorst op een andere manier te lessen.

1. Je verliest extra veel vocht

Tijdens het sporten verlies je vocht in de vorm van transpiratie. Na het sporten is het nodig om het vochtverlies weer aan te vullen. Een groot glas bier bevat natuurlijk heel veel vocht, maar óók alcohol. En alcohol heeft juist een vochtafdrijvend effect, zodat je uiteindelijk nóg meer vocht verliest. De oplossing is hartstikke simpel: drink eerst wat glazen water en stap dan over op bier. Nog liever: stap na water over op alcoholvrij bier.

2. Je herstelt minder snel

Als je intensief hebt gesport, komt er melkzuur vrij in je spieren. Je spieren verzuren en dat melkzuur moet worden afgebroken door je lichaam. Een deel van het melkzuur wordt door de lever afgebroken. Normaal gesproken verloopt dat allemaal zonder probleem. Maar als je alcohol drinkt, krijgt de afbraak van alcohol altijd voorrang, omdat voor het lichaam alcohol een giftige stof is. Het vertraagt dus het herstelproces van het sporten. Je kans op spierpijn neemt bovendien toe omdat het melkzuur wat minder snel wordt afgebroken doordat je minder vocht in je lichaam hebt.

3. Je voelt ‘m zitten

Na het sporten is je maag misschien leeg. Die biertjes op je nuchtere maag worden extra snel opgenomen, waardoor je eerder aangeschoten raakt.

4. Je kans op blessures neemt toe

Soms nemen sporters ook bier tijdens het sporten, bijvoorbeeld tussen twee wedstrijden door bij een toernooi. Alcohol kan de kans op blessures verhogen. Het zorgt ervoor dat je overmoediger wordt en dat je pijn minder goed voelt waardoor je over je grenzen heen gaat. Door alcohol vermindert ook je reactievermogen en je concentratie. Al met al verhoogt dit de kans op blessures.

5. Het is zonde van de energie…

Met sporten verbruik je energie. Voor veel mensen is sporten, naast gezond eten, een manier om af te vallen of op gewicht te blijven. Dan is het na al dat zware werk om calorieën te verbranden best zonde als je die calorieën daarna weer in vloeibare vorm tot je neemt. Een glas bier (250 ml) levert al 110 kilocalorieën.

De perfecte strategie

Als je na het sporten in de bar terechtkomt, doe dan eerst twee rondes vochtherstel. In de meeste gevallen is water prima, maar een vochtherstellende sportdrank kan ook. Daarna kun je een biertje drinken. Als je de adviezen van de Gezondheidsraad serieus neemt, hou je het bij één biertje. Want de Raad adviseert om geen alcohol te drinken, of hooguit een glas per dag. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag verlaagt de kans op bepaalde chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten. Maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Drink je meer dan 1 glas per dag, dan neemt de kans op een beroerte, darmkanker en longkanker toe. De Gezondheidsraad stelt dat de voordelen van alcohol niet opwegen tegen de nadelen. Daarom adviseren deze deskundigen: drink niet, of hooguit 1 glas per dag. 

Lees ook: Minder alcohol drinken? Zo lukt het wel (+ handige maandkaart!).