Bewuster eten

Weet wat je eet

Ook leren om ontspannen om te gaan met eten, om bewust te genieten en te luisteren naar je lijf? Wie eet met aandacht, eet minder én lekkerder.  

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Bewust eten 

Eet jij bewust? Denk je na over wat je eet en wanneer je eet? 

Wat is bewust eten? 

In het kort: aandacht besteden aan je eten. Ga er eens goed voor zitten en laat je niet afleiden door kranten, tv of smartphone. Besteed aandacht aan het koken en het serveren van je maaltijd. Mindful eten kent veel voordelen, je geniet bijvoorbeeld meer van je maaltijd en je eet minder.

Het is goed om je bewust te zijn van onbewuste invloeden op je maaltijden. Hoe beïnvloeden anderen jouw eetgedrag, bijvoorbeeld? En welke invloed heeft je servies op je eetpatroon?

 Bewust eten begint bij gezond en bewust boodschappen doen. Een handige tip hierbij is: maak een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat.  Kies vooral voor veel groente en fruit. Ook de route in de supermarkt heeft invloed op wat je koopt. Kies vooral de buitenste ring want hier liggen de groente, fruit en vlees. Maar wees niet te streng. Af en toe een verwenmoment mag natuurlijk.

Bij bewust eten is het ook belangrijk om je niet te laten foppen door de verpakking. Wat je ziet en leest op de verpakking hoeft niet altijd te kloppen. Probeer ook zo min mogelijk met pakjes te koken, dan weet je ook precies wat er in je gerecht zit en dus wat je eet. Daarnaast is het goed om te beseffen waar je maaltijd vandaan komt. Welke weg heeft bijvoorbeeld het stukje vlees afgelegd, voordat deze op je bord terecht komt? Door hier over na te denken, kun je ook tot bewuste keuzes in je koopgedrag komen.

Waarom bewust eten? 

Wanneer je eet met aandacht, eet je minder en geniet je meer. Kies je ook nog eens voor gezonde, onbewerkte producten? Hierdoor kan je je gezonder voelen en afvallen. Bewust eten heeft dus alleen maar voordelen.

Wil je meer weten over bewust eten? Doe dan een voedingscheck van JouwDietist of start een van onze mailcoachingstrajecten.

Start de mailcoach