Bewegen het nieuwe normaal

Het belang van dagelijks een half uur bewegen

Hugo de Jonge riep Nederlanders op om bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje te wandelen om gezondheid te versterken. Hij wijst daarbij op de oproep van tientallen medici, wetenschappers en bestuurders voor meer aandacht voor de relatie tussen leefstijl en weerstand tegen corona.

Dagelijks bewegen blijkt hard nodig. Sinds het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken, zien we een alarmerende en risicovolle daling van de te halen beweegrichtlijnen (opgesteld door de Gezondheidsraad) en een indicatie geven van een gezonde leefstijl.

Eerder riepen tientallen voorname medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders van maatschappelijke organisaties, waaronder SamenGezond, de VWS ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis al op tot een stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl. Dat Minister de Jonge daaraan gehoor gaf tijdens de persconferentie is een goede eerste stap. Want meer bewegen levert op heel korte termijn effecten op. Zo verbeteren bij de meeste mensen bloeddruk, bloedsuikerwaarde, slaapkwaliteit, cognitieve prestaties en gevoelens van angst al na enkele beweegactiviteiten! En deze effecten worden alleen maar groter als mensen het bewegen volhouden.

Gemotiveerder met het stellen van haalbare doelen en een beloning in het vooruitzicht

Wiet de Ronde – Manager SamenGezond: “Ruim een jaar geleden startte SamenGezond met het aanbieden van Weekdoelen en het belonen daarvan bij een positieve afronding. Het stellen van haalbare doelen met daaraan gekoppeld een beloning werkt. We zien dat deelnemers die zich een weekdoel stellen gemiddeld 10% meer bewegen.” Dat is goed nieuws want meer bewegen zorgt voor het reduceren van de kans op het ontwikkelen van leefstijlgerelateerde ziekten’’. Dat het mensen lukt om massaal in beweging te komen in strijd tegen deze ziekten, bleek uit de deelname aan Halfuurtje door je Buurtje, een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, NovoNordisk, Menzis en SamenGezond. Ruim 11.000 deden mee en liepen met elkaar 31.578 kilometer. Goed voor een gemiddelde verbranding van ruim 2 miljoen calorieën. Al deze mensen ontvingen een beloning van € 3 shoptegoed bij SamenGezond. De Ronde: “Dat lijkt een aanzienlijke investering maar afgezet tegen de betere kwaliteit van leven die mensen ervaren doordat zij zich fitter en vitaler voelen, is dit een positief resultaat.”

Naar nieuwsoverzicht