Gezondheid en bewegen
Sport en bewegen zijn goed voor lichaam en geest
Bewegen heeft bij iedereen een gunstig effect op de gezondheid. Ook bij blessures of bijvoorbeeld rugklachten is het belangrijk om te blijven bewegen. Ontdek welk type beweger jij bent en lees de tips van deskundigen.
-
Sportblessures
Voorkomen is beter dan genezen
-
Krakende gewrichten: kan het kwaad?
Blog gewrichten
-
Stretch! 5 eenvoudige oefeningen
Makkelijke oefeningen voor thuis
-
Meer bewegen? Doe mee met het Weekdoel!
Elke week een beloning
-
Rugpijn? Bewegen blijft belangrijk!
Fysiotherapeut Maarten de Jonge legt uit waarom
-
RSI door nieuwe media
Blog RSI
-
Weer beginnen met sporten? Fysiotherapeut geeft tips
6 tips voor een goed begin
Aanbevolen voor jou
Ontdek je persoonlijke tips
Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen!
Deelname is gratis en voor iedereen

Gezondheid en bewegen
Wie gezond wil blijven en zich wil ontwikkelen, heeft beweging nodig. Dat geldt dus eigenlijk voor iedereen! Je werkt aan je gezondheid als je ervoor zorgt dat je elke week minimaal 150 minuten beweegt. Dat kan wandelen, fietsen, tuinieren zijn, maar ook voetballen, fitnessen of zwemmen. Dit is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Door te bewegen werk je namelijk ook aan je emotionele en mentale gezondheid. En dat is minstens zo belangrijk! Want daarmee kun je beter omgaan met de uitdagingen van het leven.
Sportblessures kunnen je daarin tegenwerken. Niet alle sportblessures kun je voorkomen, maar er zijn zeker wel manieren die je zelf in de hand hebt om ze te voorkomen.
Ook spierpijn kan vervelend zijn. Spierpijn ontstaat als je langer of intensiever kracht zet dan je normaal gewend bent. Bijvoorbeeld als je ineens gaat hardlopen na een lange periode van rust. Of als je voor het eerst in een jaar tijd heel veel buikspieroefeningen doet. Bouw dus altijd rustig op.
Gezondheidseffecten van bewegen
Wat doet voldoende bewegen dan precies met je lichaam en geest? Kijk je naar je lichaamsfuncties, dan heeft het een positief effect op je bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten. Op veel dus! Ook als je bijvoorbeeld last van rugpijn hebt. Daarnaast worden je stofwisseling en je gewicht blij van de nodige beweging. Je blijft soepel en je geeft je weerstand er een boost mee. Veel mensen slapen ook beter als ze overdag voldoende in beweging zijn geweest.
Belangrijk is ook om te noemen dat bewegen je gezond houdt, omdat je je ermee de kans verkleint op ziektes. Denk aan diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Maak van bewegen dus een gewoonte, je zult er zeker profijt van hebben!
Wat je misschien vergeet, is dat lichaamsbeweging ook helpt op emotioneel vlak. Vooral bij kinderen en jongeren vergroot sporten het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. Actief bezig zijn, en dan het liefst samen, geeft je voldoening en plezier. En een goed humeur! Je stemming wordt er beter van, niet gek dus dat je door regelmatig bewegen minder risico hebt op depressieve klachten. De uitdrukking ‘bewegen als medicijn’ lijkt dus zo gek nog niet.
En het lijstje met positieve effecten is nóg langer, want wat we nog niet hebben genoemd is je mentale veerkracht. Die wordt alleen maar beter door lichaamsbeweging. Je lichaam kan beter omgaan met angst en stress en vervelende gebeurtenissen.
Hoeveel bewegen is gezond
Om van alle bovengenoemde gezondheidseffecten te profiteren, moet je dus voldoende bewegen. Maar wat houdt dat in? De Beweegrichtlijnen schrijven minstens 2,5 uur per week matig intensief bewegen voor. En daarbij twee tot drie keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld matig intensieve beweging (wandelen, fietsen) afwisselen met een sport die je leuk vindt. Als je sport stijgen je hartslag en ademhaling en krijg je het warm. Zo werk je aan de conditie en spierkracht. Zwaar intensief trainen is niet nodig om aan je gezonde dosis beweging te voldoen. Vergeet de sportschool, als dat niet jouw ding is. Verruil de auto voor de fiets, ga lopend boodschappen doen, plan dagelijks een lunchwandeling, poets je huis van boven tot onder. Alle vormen van sport en bewegen tellen mee.
Het advies is vooral om lang stilzitten te voorkomen. Want dat laatste doen we veel te veel. We zitten de hele dag: op school, tijdens werk, in de auto, voor een beeldscherm. De wetenschap is er steeds duidelijker over dat lang en veel zitten slecht is voor je gezondheid. Maar je kunt de schadelijke effecten zelf vrij eenvoudig voorkomen, door meer te bewegen door de dag heen. Als je een uur lang zit, ga dan bijvoorbeeld 2 of 3 keer in dat uur even 2 minuten staan of lopen. Opstaan en je benen in actie brengen is daarbij belangrijk. Voorkom in elk geval dat je langer dan 2 uur achter elkaar zit.
Soms kan je wel wat hulp gebruiken om meer te bewegen. Misschien wil je wel beginnen met wandelen of heb je coaching nodig om het regelmatig bewegen vol te houden. Daarom is er SamenGezond. Start vandaag nog jouw eerste Weekdoel.