Belang van bloeddruk meten wordt onderschat

SamenGezond steunt campagne Hartstichting

Hoe staat het met je bloeddruk? Grote kans dat je daarop het antwoord schuldig moet blijven. En je blijkt niet de enige. Onderzoeken, zoals van de Hartstichting, tonen aan dat van mensen tussen de 30 en de 70 jaar maar liefst een derde een te hoge of verhoogde bloeddruk heeft zonder het te weten. In totaal lopen zo’n 1,2 miljoen Nederlanders nietsvermoedend rond met een hoge bloeddruk, met de kans op een hart- of vaatziekte. Vanaf je 40e neemt het risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte toe. Daarom roept de Hartstichting alle 40-plussers op regelmatig de bloeddruk te meten, ook als zij zich gezond voelen. SamenGezond steunt deze campagne van harte.

5 november 2019


Een te hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen die behoren tot de top 10 van ziekten met de meeste verloren levensjaren. Denk aan beroerten, hartinfarcten, hartfalen. Deze ziekten veroorzaken veel menselijk leed en forse maatschappelijke kosten, namelijk 6,5 miljard per jaar.

Maar er is goed nieuws, want gelukkig kunnen we voor een aanzienlijk deel zelf regie nemen op het beperken van deze risico’s en het kost maar twee minuten tijd.  Daarom roept SamenGezond net als De Hartstichting op om van bloeddruk meten de gewoonste zaak ter wereld maken. Dit kun je heel eenvoudig thuis doen en deze week in Noord- en Zuid-Holland zelfs tijdens het winkelen bij de Hema. Hier kun je van 5-12 november (m.u.v. zondag) bij een Hartstichting-meetpunt tussen 14.00 en 17.00 uur je bloeddruk laten meten. 

Het is belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. Als je een bloeddrukmeter hebt, kan je thuis je bloeddruk meten. Heb je nog geen bloeddrukmeter? SamenGezond biedt naast tal van handige tips en tests om met je gezondheid aan de slag te gaan ook een bloeddrukmeter in de webshop. Alles over bloeddruk verlagen.

Naar nieuwsoverzicht