Barbecueën zónder vlees of vis

5 recepttips

Ga jij bij een barbecue ook meestal uit van verschillende soorten vlees en vis? Met een beetje creativiteit kun je ook heel goed vegetarisch barbecueën. Daarom: 5 suggesties voor een vleesloze barbecue. Niet alleen lekker om zelf eens te proberen, ook ideaal als je gasten krijgt die vegetariër zijn.

1. Bruschetta

Snij stokbrood in plakken en bestrijk met een mengsel van olijfolie en een uitgeperst teentje knoflook. Leg het stokbrood op de barbecue en grill tot het brood knapperig en bruin is. Verdeel er dan kleine blokjes rijpe tomaat over, wat goede olijfolie, een beetje zout en wat gehakte basilicum.

Weetje: van stokbrood met kruidenboter blijven de meeste mensen eten terwijl ze wachten tot er iets nieuws klaar is van de barbecue. Deze knapperige broodjes bruschetta zijn gezonder en serveer je als voorafje.
 

2. Gepofte aardappel

Boen de (liefst kruimige) aardappelen schoon, verpak ze per stuk in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen aan de zijkant van de barbecue. Keer ze regelmatig. Prik er na 30 minuten met een vork in om te controleren of ze al gaar zijn. Als de vork en makkelijk in en uit gaat, zijn de aardappelen gaar. Verwijder voorzichtig het aluminiumfolie, kruis de aardappelen iets in en druk ze open. Schep er een lepel zure room of kwark met tuinkruiden in.

Weetje: zure room is een zuivelproduct en bevat vitamine B12. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten. Als je vlees helemaal schrapt, is het verstandig om dagelijks zuivelproducten of eieren op het menu te zetten, zodat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt.
 

3. Geroosterde bieten

Snij rauwe bieten in kwarten. Leg ze op aluminiumfolie en vouw de randen daarvan iets omhoog zodat een ‘bakje’ ontstaat. Sprenkel er olie over en breng op smaak met zout en peper. Leg de pakketjes ongeveer 30 minuten op het rooster van de barbecue.

Weetje: bieten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het voordeel van deze groenten roosteren in plaats van koken in water: de gezonde stoffen blijven beter in de bietjes zitten. En de smaak wordt heerlijk zoet.
 

4. Groentespiesjes met halloumi

Snij je favoriete (stevige) groenten in stukken. Je kunt hierbij denken aan ui, courgette, paprika en ook champignons. Leg ze minstens een halfuur in een marinade van 4 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 2 teentjes geperste knoflook, peper en zout. Leg lange houten satéprikkers ondertussen in koud water. Rijg de groenten samen met blokjes halloumi aan de prikkers en leg ze ongeveer 12 minuten op de barbecue.

Weetje: halloumi is van oorsprong een Cypriotische kaas die lekker stevig is en hartig smaakt. De kaas smelt minder snel dan andere kazen waardoor hij ideaal is om te verwarmen. Tijdens het grillen ontstaat een heerlijk krokant laagje.
 

5. Gegrilde ananas

Snij een geschilde verse ananas in plakken van ongeveer 2 cm en verwijder de harde kern. Rooster de plakken in ongeveer 15 minuten aan beide zijden tot de ananas mooie grillstrepen heeft. Lekker met een flinke lepel Griekse yoghurt en gehakte pistachenootjes.

Weetje: als de kooltjes nog wat nasmeulen kun je prima fruit grillen. Gehalveerde nectarines, ananas en banaan (in de schil) zijn er ideaal voor. Zo heb je meteen een portie fruit binnen en sluit je de barbecue helemaal in stijl af.