Baby & kind

Zo help je ze gezond op weg

Als ouder wil je er graag zeker van zijn dat je kind gezond eet, slaapt en beweegt want dit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling. Van baby tot kind, je maakt verschillende fases mee die af en toe best lastig kunnen zijn. Hoe ga je hier mee om? Lees hier tips en ervaringen van andere ouders.

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Gezond eten met kinderen

Je wilt je kinderen graag gezond opvoeden. Gezond eten is daar een belangrijk onderdeel van. Het belangrijkste is om vroeg te beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoontes. Kinderen worden voortdurend geconfronteerd met snoep: op school, bij het sporten, op feestjes, bij familie. Hoe ga je daar op een gezonde manier mee om? Dat kan best een uitdaging zijn. Thuis heb je in elk geval veel zelf in de hand. Zorg bijvoorbeeld voor 3 gezonde maaltijden per dag. Daardoor voorkom je trek tussendoor. Spreek daarnaast thuis een vast snoepmoment per dag af. Doe al het snoep wat je hebt in een trommel en laat je kinderen dan elke dag 1 of 2 dingen kiezen. En ook belangrijk: zorg dat je kind voldoende beweegt. Zo voorkom je overgewicht. Onderzoek toont aan dat ongeveer driekwart van de te dikke kinderen als volwassenen nog steeds te dik is. Grijp daarom op tijd in. Want hoe later je dat doet, hoe lastiger het voor je kind is om een normaal gewicht te krijgen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schakel dan een diëtist in.

Tips om je kind gemakkelijker te laten eten

Het ene kind eet met smaak het bord leeg, terwijl het andere alleen piepkleine porties eet of de neus al optrekt als jij het eten op tafel zet. Is het verstandig om je kind te dwingen zijn bord leeg te eten? We geven je het antwoord én tips om gemakkelijke eters te krijgen.

Een goede regel: jij bepaalt wanneer en wat je kind eet, je kind bepaalt hoeveel het ervan eet. Zo zorg je ervoor dat het honger- en verzadigingsmechanisme van je kind niet verstoord raakt. Zorg dat je kind honger heeft als jullie aan tafel gaan. Geef slechts af en toe (en niet vlak voor etenstijd) iets tussendoor, en in bescheiden porties. Ook een glas water of sap kan een kind al behoorlijk vullen. Lees ook deze 8 tips om je kind makkelijker te laten eten.

Heeft je kind een voedselallergie?

Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen groter dan het aantal mensen dat daadwerkelijk allergisch is. Maar als er sprake is van een voedselallergie dan reageert het immuunsysteem heftig op eiwitten uit voeding, ook wel allergenen genoemd. Een voedselallergie komt voor bij 5-7% van de jonge kinderen en 2-3% van de volwassenen. We hebben de meest voorkomende soorten van voedselallergie op een rij gezet, met uitleg. Van de allergische reacties op voedsel wordt 95% veroorzaakt door deze 8 voedingsmiddelen: melk, ei, pinda, noten, soja, tarwe, vis, schaaldieren. Check altijd het etiket van voedingsmiddelen als je een voedselallergie hebt. Daarop moeten de meest voorkomende allergenen duidelijk staan als ze erin zitten. Ze staan dan opvallend genoemd onder ‘Ingrediënten’, bijvoorbeeld vetgedrukt.