Apenkooien

Terug van weggeweest

Apenkooien. Voor veel mensen was het vroeger het hoogtepunt van de gymles. Klimmen in de touwen, springen over de bok en duiken op de mat. Later als je groot was, zou je dat best elke week willen doen…

Dat kun nu! Want apenkooien is terug van weggeweest voor volwassenen. Omdat er op basisscholen op een gegeven moment teveel ongelukken voorkwamen, is het tegenwoordig in de meeste gymlessen verboden. Maar de dertigers en veertigers van nu zijn ermee opgegroeid. Meestal deed je het alleen als er iets te vieren viel of het de laatste les voor de vakantie was. Maar leuk was het! Rennen, springen en vliegen over allerhande toestellen. Alles om maar niet getikt te worden.
 

Apenkooien: hoe zat het ook alweer?

Om je geheugen nog wat op te frissen, hier kort hoe apenkooien in zijn werk gaat. De gymzaal staat vol hindernissen, zoals bokken, banken, kasten, matten, hoepels en touwen. Eén iemand is de tikker, die draagt zichtbaar een lintje. De deelnemers mogen alleen over de obstakels heenlopen, direct contact met de grond (alleen binnen een hoepel) is niet toegestaan. Als de tikker je aanraakt of als je per ongeluk de grond raakt, ben je af en moet je het veld verlaten.
 

Het nieuwe gymmen  

Bij ApenkooiGym spreken ze van een nieuwe manier van bewegen. Ouderwets gymmen als nieuwe sport. Bij deze gym staat de beleving en het sociale aspect voorop. Er wordt steeds gezocht naar een balans tussen beleving en intensiteit. Doordat het aanbod net als de groep steeds wisselt, blijft het spel dynamisch. Daarnaast is het een heel laagdrempelige manier van bewegen, doordat je er niets voor hoeft aan te schaffen en iedereen het in principe kan. Ook is het de ideale sport voor mensen die er niet van houden om precies te doen wat een trainer opdraagt.
 

Voordelen van apenkooien

Zonder dat je het door hebt, verbrand je met apenkooien best wat calorieën, omdat je toch de hele tijd in beweging bent. Maar dat is niet de enige winst van een potje apenkooien. Die zit in het goede gevoel dat je na afloop hebt, precies zo als vroeger.
 

Glow in the dark

Sinds kort is er naast een heuse ApenkooiGym, waar je net als vroeger het spel in een gymzaal speelt, een glow in the dark-versie. Het licht blijft bij deze variant uit. Om nog iets te zien, hebben deelnemers lichtgevende schmink op en zijn de toestellen verlicht.
 

Waar kun je apenkooien?

In steeds meer gemeenten kun je in sporthallen apenkooien. Vraag het na bij een sporthal bij jouw in de buurt. Daarnaast worden in de steden Amsterdam, Groningen, Breda, Haarlem, Utrecht en  Rotterdam door ApenkooiGym sessies georganiseerd.  

 
  • Beeld: Dim Balsem