Verslaafd aan je smartphone

Hoe (on)gezond is dat?

Of het nu thuis is, op het werk of onderweg, het lijkt wel of we met z’n allen continu ‘aan’ staan. Dag en nacht zijn we bereikbaar via WhatsApp, social media en mail. Maar wat voor effect heeft dat op onze gezondheid? En hoe kunnen we er slimmer mee omgaan?  We vroegen het aan psychotherapeut Carien Karsten, gespecialiseerd in stress en burn-out.

Staan we tegenwoordig echt vaker ‘aan’ dan vroeger?

“Ja, zeker. Het lijkt wel of we niet meer zonder ons mobieltje kunnen. Net nog stuurde mijn man me een foto van een vol treinperron. Echt iedereen was met z’n mobiel in de weer. Niemand uitgezonderd. Daarbij worden smartphones alsmaar geavanceerder, je kunt er steeds meer mee. Vergelijkbaar met hoe sigaretten door de jaren heen verslavender zijn gemaakt, gebeurt dat nu ook met je mobiel.”
 

Welk effect heeft dat op je gezondheid?

“Hetzelfde effect als wanneer je de hele dag door koffie zou drinken. Telkens komt er een spatje adrenaline vrij, een gevoel van beloning. Maar tegelijkertijd gaat je hartslag omhoog en voel je je minder prettig en minder veilig.” Dit gevoel kan je ondervangen door deze tips voor omgaan met stress toe te passen.
 

En hoe zit het precies met je sociale gezondheid?

“Door altijd maar met je smartphone bezig te zijn, maak je minder oogcontact met de mensen om je heen. En juist dat oogcontact is zo belangrijk. Door oogcontact maak je het hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Erg belangrijk bij het sluiten van vriendschappen en het onderhouden van je sociale contacten. Door veel met je telefoon bezig te zijn, sluit je je daar grotendeels voor af. Echt sociaal zijn al die social media dus niet!”
 

Vaak hoor je ‘ik vind het zo leuk’. Dus zo slecht kan het toch niet zijn?

“Dat is echt niet zo. Het altijd maar aan staan zorgt ervoor dat je hartslag en bloeddruk omhoog gaan. Als je brein continu moet werken, is het ook veel te weinig in de ontspanmodus. Ook je creativiteit holt achteruit. En je lijf wordt alleen maar kwetsbaarder voor angst, burn-out en depressie.”
 

Komen er mensen met een smartphoneverslaving in jouw praktijk?

“Jazeker. Net als bij drank en drugs kan je mobiel ook verslavend zijn, het zorgt voor een enorme onrust. De behandeling is langdurig, want het terugvalrisico is hoog. Naast het aantal mobielverslaafden neemt ook het aantal mensen met een burn-out toe. Ruim vijftien jaar geleden was dat nog een op de tien, nu is dat een op de zeven. En verschil tussen mannen en vrouwen is er niet. Wel tussen mensen met en zonder kinderen. Kinderen remmen je toch af. Je moet naar de kinderopvang, koken en zorgen. Wat inhoudt dat je even ‘uit staat’. Die onderbreking, hoe kort ook, heeft zeker een positief effect.”
 

Wat kunnen we zelf doen om zo’n verslaving te voorkomen?

“Bewustwording is erg belangrijk. Als je weet wat voor effect het altijd maar bereikbaar zijn op jou heeft, is de helft al gewonnen.”
 

Gouden tips:

  • Laat je mobieltje ’s ochtends niet meteen de regie overnemen en bepalen wat je doet. Start met een rustig ontbijt, wat sporten of de krant lezen en pak pas daarna je telefoon.

  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf, maar begin bijvoorbeeld met de telefoon ’s nachts beneden te laten liggen. Zorg ervoor dat je goede voornemens ook echt uitvoerbaar zijn.

  • Maak duidelijke afspraken met je gezin en/of partner om tijdens het eten alle mobieltjes weg te leggen.

  • Inventariseer eens onder je sociale contacten hoe en met wie je echt graag wilt praten en hoeveel tijd je daarin wilt steken. Dat zijn er vaak flink wat minder dan al jouw mobiele contacten. 

  • Niet voor niets nemen RSI-klachten onder volwassen én onder kinderen de laatste jaren flink toe. Voorkom klachten met deze tips van een oefentherapeut.

Carien Karsten (1954) is psychotherapeut, coach en geeft workshops en trainingen over preventie van stress en burn-out. Daarnaast schrijft ze boeken over onderwerpen uit haar praktijk. Onlangs verscheen Cariens boek ‘Uit je angst, in je kracht’, vol praktische tips om je angst en paniek los te laten.

Hoeveel stress ervaar jij? Doe de test!

Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is. Doe de stresstest