Alles wat je moet weten over fruit

7 veelgestelde vragen

Het beslaat alle kleuren van de regenboog en varieert van zoet en sappig tot knapperig en zuur: fruit. Maar waarom is het eigenlijk zo gezond? En hoeveel zou je er dagelijks van moeten eten? We geven antwoord op 7 veelgestelde vragen over fruit.

1. Welke soorten zijn er?

Er bestaan heel veel soorten fruit. Te veel om hier op te noemen. Wel kun je een onderverdeling maken in soorten, dat zijn groepen met dezelfde kenmerken:

  • Zachte vruchten, zoals bessen, aardbeien en druiven. 
  • Steenvruchten of steenfruit (met een harde pit in het hart), zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven. 
  • Pitfruit (met zaden in een klokhuis), zoals appels en peren.
  • Citrusfruit,  zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen, grapefruit, limoen, minneola.
  • Tropische of exotisch vruchten (afkomstig uit (sub)tropische streken), zoals bananen, kiwi’s en ananassen, passievrucht, meloen, mango.

In Nederland zijn met name appel, banaan en peer favoriet. Zij vormen de top 3, gevolgd door mandarijn, sinaasappel, druiven, aardbeien, kiwi, ananas en meloen.

2. Hoe bewaren?

Kortgezegd kun je de meeste vruchten het beste bewaren in de koelkast, en dan het liefst in de groentela want daar is het het koudst. Dan blijft het langer goed. Maar er zijn uitzonderingen: tropisch fruit, zoals banaan, kiwi en meloen, houdt niet van de kou en bewaar je dus het beste buiten de koelkast. Ook fruit dat niet goed rijp is, zoals een onrijpe peer, komt beter op smaak buiten de koelkast.  Let wel op wat je bij elkaar op een schaal legt: bananen, appels, peren en perziken verspreiden namelijk een gas (ethyleen) als ze rijpen. Daardoor rijpt ook een andere soort die er naast ligt sneller. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.

3. Waarom gezond?

Vruchten zijn ware vitaminebommetjes, er is geen vitaminepil die hier aan kan tippen.
Iedere soort bevat weer andere voedingstoffen. Zo bevat een kiwi veel vitamine C, wat goed is voor de weerstand. Bananen zitten boordevol kalium, en dat is goed voor de bloeddruk. Verschillende soorten eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet je 200 gram per dag, dan verlaag je de kans op hartziekten, beroertes, diabetes, darmkanker en longkanker. Ook zitten er in vers fruit relatief weinig calorieën. Lees meer over gezond eten.

4. Hoeveel per dag?

Het Voedingscentrum adviseert 200 gram fruit per dag voor iedereen vanaf 14 jaar. Welke soorten maakt niet uit, als je maar volop varieert. Overigens wordt de 200 gram in de praktijk wel eens vertaald naar 2 porties. Een portie is bijvoorbeeld 1 appel, 1 banaan, 1 schaaltje druiven of 2 mandarijnen. .

5. Kun je ook te veel fruit eten?

Er zitten relatief weinig calorieën in vruchten. Maar als je de hele dag door bananen eet, worden al deze calorieën bij elkaar toch een aardige hoeveelheid. Daarnaast zitten er zuren in die je tandglazuur kunnen aantasten. Als je maximaal 7 keer per dag wat eet en drinkt, krijgt je tandglazuur voldoende tijd om te herstellen. Verder zit er in fruit van nature ook veel suiker. En dit is niet anders dan de toegevoegde suiker die in bijvoorbeeld snoep of koek zit. Maar een appel is door alle gezonde voedingsstoffen wel een stuk gezonder dan snoep en koek. Maak liever geen smoothie of sap van groente en fruit. Een smoothie vult minder goed, bevat minder gezonde stoffen en bevat vaak meer calorieën. Wist je dat een glas vruchtensap evenveel suiker bevat als een glas cola? En als je een smoothie of vruchtensap drinkt, ga je ook al snel over die 200 gram heen, zonder dat je het door hebt. 

6. Kan iedereen het eten?

Er zijn niet veel mensen overgevoelig voor fruit. Wel kunnen mensen met hooikoorts of latexallergie overgevoelig zijn voor bepaalde vruchten. Het gaat dan vooral om appel, peer, kers en abrikoos. Baby’s en peuters krijgen buikpijn en diarree van te veel fructose. Fructose zit in vruchten en in grote hoeveelheden in appelsap en gemengde vruchtensappen.

7. Hoe eet ik meer fruit?

Veel Nederlanders halen de aanbevolen 200 gram per dag niet. Terwijl het niet moeilijk is om gedurende de dag wat meer vers fruit te eten. Een paar tips:

 
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx
  • https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/is-suiker-in-fruit-ongezond