Mindful leven

Mindfulnesstrainer Eveline Brandt geeft tips

Van bewust aandacht geven aan fijne momenten wordt het leven mooier en rijker. Want wat je aandacht geeft groeit, én beklijft. Maar hoe doe je dat? Mindfulnesstrainer Eveline Brandt geeft tips.

Stel, je hebt een functioneringsgesprek en je baas is over 5 punten zeer te spreken. Een 6e punt verdient nog wat verbetering, want daarover is hij wat minder tevreden. Met welke van de besproken onderwerpen ga jij ’s avonds naar bed, misschien wel om er de hele nacht van wakker te liggen? Eh ja, waarschijnlijk die 6e… Dit is een onhebbelijkheid van ons brein die de ‘negativity bias’ wordt genoemd: van nature gaat onze aandacht uit naar wat er niet goed gaat in ons leven. Wat wel goed loopt, krijgt van nature helaas minder aandacht.

Mindful leven is aan te leren

Die nadruk op het negatieve is vanuit de evolutie goed verklaarbaar: het brein móet gericht zijn op dreiging – dat geeft ons de meeste kans om te overleven. We kunnen dit echter zelf bijsturen door bewust meer aandacht te geven aan wat er wel goed gaat. We moeten – en kunnen! - onszelf aanleren om stil te staan bij de mooie, goede momenten in ons leven. Daarbij gaat het heus niet om topmomenten, je kunt al denken aan de smaak van een lekkere kop koffie, de warmte van een vriendschap, de mooie bomen in het park. Wanneer we daar in gedachten verzonken aan voorbij lopen, verdwijnt het als water door een zeef: het spoelt zomaar weer weg en beklijft niet. Gelukkig kunnen we onszelf trainen het goede echt ‘in te nemen’, de ervaring als het ware in onszelf te installeren en ook echt mindful te leven. Hoe doe je dit?

5 tips om mindful te leven

  1. Let op. Geef aandacht. Je onderbreekt jezelf en stopt even wanneer er iets prettigs voorvalt. Blijf een paar ademhalingen bij de ervaring; stap niet weer snel over op iets anders maar laat deze echt tot je doordringen. Zo’n 10 tot 12 seconden volstaat, blijkt uit onderzoek.*
  2. Gebruik deze seconden ook om de ervaring in je lichaam te voelen. Je staat dus stil bij de emoties die je erbij ervaart (blijdschap, dankbaarheid) én waar je die voelt. Een warm gevoel rond de hartstreek? Ontspanning in je buik?
  3. Wie geraakt wil worden, moet regelmatig stilstaan. Vertraag daarom af en toe je tempo en zet je zintuigen open. Hiermee neem je jezelf als het ware voor om je open te stellen voor het goede: aandacht geven aan de smaak van je maaltijd, het zicht op de volle maan of de lentekleuren en -geuren. Ruik, kijk, hoor, voel – en het zal kunnen groeien in je bewustzijn. 
  4. Voor je naar bed gaat, is de geest vaak moe en extra ontvankelijk – ook voor wat er is misgegaan. Dus leer jezelf aan om juist dan even terug te denken aan wat er wél goed ging die dag, waar je dankbaar voor kunt zijn.
  5. Wanneer je 5 of 6 keer per dag zo’n 10 tot 12 seconden bewust aandacht geeft aan wat er mooi, goed of prettig is, dan kost dat dus één minuut! 6 keer is genoeg om al resultaat te geven: je bouwt innerlijke kracht op en voorkomt makkelijker dat negatieve ervaringen in je geest bezinken.

 

*Geheugen voor geluk, 2014, neurowetenschapper Rick Hanson