Alcoholvrije cocktails maken? Zo doe je dat!

Trendy mocktails om zelf te maken

Ze staan steeds vaker op de kaart in hippe cafés, strandtenten en restaurants: cocktails zonder alcohol. Oftewel mocktails. Zo heb je toch iets feestelijks zonder alcohol te bestellen. Het leuke is dat je deze alcoholvrije cocktails ook gewoon zelf thuis kan maken.

Zo maak je een mocktail

Cocktails worden altijd gemaakt van een aantal ingrediënten die samen voor een feestelijk drankje zorgen. Net zo feestelijk maar zonder alcohol zijn de virgin cocktails, ook wel mocktails genoemd. Hier 5 stappen voor het maken van een mocktail. Stap 1,2 en 3 voeg je bij elkaar en schud je in een cocktailshaker (of gewoon in een pot met deksel). Deze basis doe je in een glas en voeg stap 4 en 5 toe.

1. IJs

In een mocktail hoort ijs. IJsblokjes zijn het makkelijkste. Maar je kunt de ijsblokjes ook met een zwaar voorwerp kapot slaan in stukjes voor een feestelijk effect. Of vries in de ijsblokjes eens wat bessen, aardbeien of partjes limoen. Staat heel leuk!

2. Sap

In plaats van de alcohol neem je als basis voor de virgin cocktail een scheut sap. Sap van sinaasappel, citroen of limoen geven veel frisheid en smaak. Maar denk ook aan appel-, granaatappel-, ananas- of perziksap. Ook groentesappen kunnen een prima basis zijn: tomatensap, wortelsap of bietensap bijvoorbeeld. Of neem een scheutje honing of limonadesiroop als basis. Erg lekker en fris zijn vlierbloesemsiroop of blauwebessensiroop.

3. Pit

Elke mocktail heeft iets pittigs nodig om het ‘gemis’ aan alcohol op te vangen. Voeg schijfjes of geraspte gember toe, een paar ringetjes rode peper, wat jeneverbessen of een paar takjes munt. Denk ook eens aan een scheutje rozenwater, gembersiroop, balsamicoazijn of een paar druppels tabasco.

4. Bruis

Bubbels zijn feestelijk. Dat kan gewoon bruisend mineraalwater zijn, maar ook tonic, sprite of gemberbier lenen zich heel goed voor het maken van een mocktail. Wat luxer zijn de Italiaanse alcoholvrije kruidendrankjes zoals crodino of neem een van de mousserende alcoholvrije witte wijnen. Gebruik je liever geen suiker, neem dan de suikervrije varianten. Puur en bruisend mineraalwater is altijd suikervrij natuurlijk. 

5. Extraatje

Maak de mocktail extra feestelijk met een leuke toevoeging zoals een schijfje sinaasappel, een partje limoen, enkele bessen (aan een takje) of aardbeien, wat geschaafde komkommer- of wortellinten. En natuurlijk serveren in een mooi glas, met een cocktailstamper en eventueel een (papieren) rietje.

Enkele suggesties om alcoholvrije cocktails te maken

  • Virgin Moscow mule: 2 lepels vloeibare honing, takjes munt, 100 ml gemberbier, halve limoen (deels uitgeperst)

  • Virgin Gin tonic: 20 ml limoensap, enkele jeneverbessen, 100 ml tonic en sliertjes komkommer
  • Virgin Hugo: 20 ml vlierbloesemsiroop, 100 ml bruisend mineraalwater en partje limoen
  • Virgin Bellini: een gepureerde en gezeefde wilde perzik, wat geschaafde gember, 100 ml mousserende alcoholvrije witte wijn, granaatappelpitjes

Ook lekkere alcoholvrije cocktails

  • Wortel-gember-fizz: 50 ml wortelsap, mespunt kurkuma, 100 ml gemberbier, 1 rode peper (laat deze heel als garnering)
  • Strawberry mocktail: 20 ml granaatappelsiroop, 100 ml afgekoelde thee met aardbeiensmaak, 50 ml mineraalwater, 2-3 aardbeien in plakjes
  • Mandarijn mimosa: 1 uitgeperste mandarijn, 100 ml mousserende alcoholvrije witte wijn, rasp van de mandarijnenschil en 2 blaadjes basilicum