Een paar kilo's minder: gezond afvallen klinkt eenvoudig, maar wat is het soms moeilijk! Hier vind je informatie om je op weg te helpen: gezonder eten met een weekplanning, de (on)zin van diëten, hoe verantwoord sporten, feiten over buikvet, BMI berekenen en meer.
-
Gezond afvallen met de Gezond Gewicht Coach
2 tot 3 kilo gewichtsverlies in 6 weken
-
Beste sport om af te vallen?
Blog
-
Gezonder eten met een planning
Blog Weekmenu
-
Welke manier van afvallen werkt nou echt?
Blog alles over verstandig afvallen
-
5 feiten over buikvet
Hoe ontstaat buikvet? En hoe ongezond is het eigenlijk?
-
Hoeveel moet je bewegen om 100 kcal te verbranden?
Handig schema
-
Detoxen: wel of niet doen?
Blog detoxen
-
Wat doet te weinig eten met je lichaam?
(Te) weinig eten? Niet verstandig!
-
Waarom val ik maar niet af?
10 mogelijke redenen
-
Koolhydraatarm eten
Hoe doe je dat op een gezonde manier?
-
6 manieren om je gewicht te berekenen
Blog gewicht
-
Bereken je BMI
Heb jij een gezond gewicht?
-
10 manieren om zonder dieet af te vallen
Blog
-
5 veelgestelde vragen over afvallen
Blog
-
Hoe beïnvloeden anderen jouw eetgedrag?
Blog eetgedrag
-
Voedselverleidingen weerstaan, thuis en onderweg
Tips en trucs
-
Op gezond gewicht blijven
Blog
-
Gezond afvallen: klaarmaken voor de start
Tips
-
Afvallen met wandelen
Tips en trainingsschema
-
Alles wat je moet weten over calorieën
Hoe werken calorieën en hoeveel heb je er nodig per dag?
-
Gezond omgaan met calorieën
Blog
-
Altijd trek? Zo krijg je een verzadigd gevoel
Blog met tips
-
Omgaan met emotie-eten
Wat is het en wat kun je er tegen doen?
-
Gezonder leven: hoe hou je het vol?
Blog gezonder leven
-
Hoeveel calorieën heeft een vrouw nodig?
Alles wat je moet weten over calorieën
-
Welk dieet om af te vallen werkt nou echt?
Lees twee persoonlijke ervaringen
-
Mediterraan, Dash en Nordic dieet: waarom zo gezond?
Blog voedingspatronen
Suggesties voor jou
(Nog) geen suggesties beschikbaar
We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.
Deelname is gratis en voor iedereen!

Hoe kan ik gezond afvallen?
Gezond afvallen begint bij bepalen waar je nu staat. Bereken je Body Mass Index (BMI) en meet je buikomvang. Heb je een BMI hoger dan 25 en/of een te hoge buikomvang? Dan is het goed om af te vallen. Mensen met overgewicht lopen namelijk meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht.
Vervolgens ga je je klaarmaken voor de start. Bepaal jouw streefgewicht. Wees hierin realistisch. 5 tot 10% van je lichaamsgewicht afvallen geeft je al een enorme gezondheidswinst. Als je 80 kilo weegt, dan komt dat neer op 4 tot 8 kilo afvallen. Daarnaast is 0,5 tot 1 kilo per week afvallen een realistisch doel. Tot slot maak je een plan van aanpak, om te zorgen dat je afvalt.
Maak bij je plan van aanpak gebruik van mini-doelen: in kleine stapjes werk je dan naar een gezond gewicht toe. Zo val je op een gezonde manier af. Heel veel kilo’s in een keer zorgt er juist voor dat je je doel niet haalt. Deelnemers aan de Gezond Gewicht Coach die zich beter aan hun eigen gestelde mini-doel(en) hebben gehouden, vallen meer af. Zo blijkt uit onderzoek wat is gehouden onder 703 deelnemers aan de Gezond Gewicht Coach. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 84% is afgevallen met behulp van de Gezond Gewicht Coach. Gedurende het programma (van 6 weken) hadden deelnemers 2,2% gewichtsverlies en gemiddeld lukt het deelnemers om hun gezonde gedrag vol te houden: na 3,5 maand hadden ze een gewichtsverlies van 3,4%.
Welk diëten zijn er?
Uiteindelijk is het zaak om meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Dat noemen we een negatieve energiebalans. Er bestaan heel veel diëten waarbij je minder eet. Een punten-dieet gaat bijvoorbeeld uit van gevarieerd eten waarbij je de calorieën telt in de vorm van punten. Je mag dan een beperkt aantal punten per dag. Daarnaast heb je bijvoorbeeld het koolhydraatarm dieet, keto-dieet of het proteïne dieet, waarbij je let op de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Verder heb je intermittent fasting, waarbij je gaat vasten en maaltijden overslaat. Ook zijn er diëten waarbij je je hele voedingspatroon omgooit, zoals bij een sapkuur, crashdieet of afslank shakes. Met veel van deze diëten kan je in korte tijd veel vermageren en hele goede resultaten boeken op de weegschaal. Je krijgt immers veel minder calorieën binnen dan normaal gesproken. Dit is echter minder goed voor je gezondheid. Deze diëten zijn vaak niet vol te houden op de lange termijn. Het jojo effect ligt op de loer, waarbij je juist weer extra aan kunt komen als je stopt met diëten. Daarnaast bouw je misschien wel voedingstekorten op, omdat veel van deze diëten geen rekening houden met voedingsstoffen die je binnen zou moeten krijgen.
Hoe kan ik gezond afvallen zonder dieet?
Beter is het om gezond af te vallen en geleidelijk aan gewicht te verliezen. Zodat het ook vol te houden is. Houd rekening met het aantal calorieën wat je elke dag eet. Om af te vallen kun je denken aan 1500 calorieën per dag voor vrouwen, en 1800 calorieën per dag voor mannen. Zo val je af, maar kun je wel goed en gezond eten zodat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Duurzaam gewichtsverlies bereik je met een gezonde leefstijl. Stel 3 haalbare doelen op. Denk bijvoorbeeld aan een gezond ontbijt, ongezonde tussendoortjes laten staan en eventueel te vervangen voor gezonde tussendoortjes. Ga uit van de Schijf van Vijf, dan krijg je per dag alles binnen wat je nodig hebt. Kies voor gezonde recepten en drink gezond. Als je wilt afvallen is het verstandig om ook zo veel mogelijk te bewegen. Hiermee stimuleer je de vetverbranding en daarmee gewichtsverlies. Sporten in combinatie met gezonde voeding is dus een ideale afslankmethode. De Gezond Gewicht Coach helpt jou om gezond af te vallen en gezonde gewoontes aan te leren in 6 weken. Wil je graag persoonlijkere hulp? Schakel dan de hulp in van een diëtist.
Hoe kan ik het gezond afvallen volhouden?
Op gewicht blijven is niet altijd gemakkelijk, het volhouden van een bepaald voedingspatroon kan lastig zijn. Houd daarom vinger aan de pols. Weeg jezelf 1 keer per week op hetzelfde tijdstip en als je aankomt, ga dan bij jezelf na hoe dit kan. Als het even niet zo lekker met je gaat, kan je terugvallen in je oude eetpatroon. Uit emotie ga je juist weer meer ongezonde dingen eten. Stress kan dan een veroorzaker zijn van overgewicht. Het is belangrijk dat je om leert gaan met stress, probeer je afleiding niet te zoeken in eten maar juist in andere dingen. Ook als je gaat stoppen met roken, kan het soms zijn dat je als compensatie meer gaat eten en dus aankomt. Daarnaast maakt beter slapen het gemakkelijker om af te vallen. Zorg dus goed voor jezelf en maak ook voldoende ruimte voor ontspanning.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het afvallen en het daarna ook beter volhouden?
Start met de Gezond Gewicht Coach