ADHD en voeding
Dit zijn de feiten
Heeft jouw kind ADHD? Dan is het prettig om te weten dat een eliminatiedieet de ADHD-symptomen bij jonge kinderen sterk vermindert. Over de combinatie visolie en ADHD daarentegen weten we dat supplementen weinig helpen. Evenmin als kleurstoffen mijden.
Voeding en ADHD: Wageningen University & Research en het ADHD Research Centre in Eindhoven doen er al een tijdje onderzoek naar. De onderzoekers hebben de effecten van 3 verschillende diëten vergeleken: visoliecapsules nemen, kleurstoffen vermijden of het fewfoods-dieet volgen. Dit laatste dieet noemt men ook wel het eliminatiedieet (restricted elimination diet RED). Ook studies naar de relatie tussen suiker en ADHD zijn meegenomen.
Kleurstoffen, visolie, suiker en ADHD
Vaak denkt men dat suiker ADHD veroorzaakt of dat kleurstoffen de boosdoener zijn. Ook denken mensen dat bij ADHD visolie een gunstig effect heeft. De effecten van deze stoffen zijn echter klein, zo blijkt uit het onderzoek. Maar bij het fewfoods-dieet zijn wel gunstige effecten aan te wijzen. Volgens de onderzoekers kan het fewfoods-dieet een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling van ADHD.
Eliminiatiedieet ADHD
Het principe van het fewfoods-dieet is dat elk voedingsmiddel verdacht is en aanleiding kan geven tot gedragsproblemen. Om bij een kind uit te zoeken of en welke voedingsmiddelen ADHD uitlokken zijn 3 stappen nodig. Doe dit niet op eigen houtje, want het is een zwaar traject en begeleiding van bijvoorbeeld een diëtist is echt nodig is. In de eerste stap krijgt een kind met ADHD een streng dieet dat bestaat uit slechts enkele voedingsmiddelen (few foods). Denk aan rijst, lam, kalkoen, groente en fruit, aangevuld met vitamines en mineralen. Dit eliminatiedieet krijgt een kind vijf weken lang, waarbij wordt gekeken of het gedrag verbetert. Zo’n dieet volhouden is overigens geen pretje voor je kind, want het mag bijna niets eten en al helemaal niet snoepen.
ADHD dieet
Verbetert het gedrag van een kind door het eliminatiedieet? Dan kun je gaan uitzoeken op welke voedingsmiddelen het kind reageert. Dit proces kan wel anderhalf jaar duren en moet ook altijd onder begeleiding plaatsvinden. Je kind krijgt dan voedingsmiddelen stuk voor stuk weer te eten. Telkens wordt dan gekeken of dit effect heeft op de ADHD-symptomen. Uiteindelijk bestaat de therapie uit het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die ADHD triggeren. Dit kunnen bij elk kind andere producten zijn. Het is nog niet onderzocht of dit ADHD-dieet ook bij volwassenen werkt.
Tips voor voeding bij ADHD
|
Wat is ADHD en komt het ook voor bij volwassenen?ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder ofwel snel afgeleid en hyperactief gedrag. Circa 3% van de kinderen tussen 5 en 14 jaar heeft ADHD. Ook bij volwassenen komt ADHD voor: van de kinderen met ADHD houdt circa 1 op de 3 er ook als volwassene last van. |
Test voor ADHD en voeding
Hoe mooi zou het zijn als je door middel van laboratoriumonderzoek kunt meten of er sprake is van een eventuele overgevoeligheid voor voeding? Momenteel onderzoekt de Wageningen University & Research dit. In de toekomst is het dan wellicht mogelijk om de eerste stappen van het eliminatiedieet over te slaan omdat je meteen weet welke voedingsmiddelen een probleem zijn.
Stel je voedingsvragen aan een diëtist
Als ouder wil je er graag zeker van zijn dat je kind gezond eet, want dit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling. Maar wat is nou echt gezond? En hoe kan jouw gezin op een makkelijke manier net iets gezonder eten?
Via SamenGezond beantwoordt een geregistreerd diëtist jouw specifieke vragen in een videoconsult van 30 minuten. Waar en wanneer het jou uitkomt. De diëtist gaat in op jullie eetgewoontes en geeft praktisch toepasbare tips waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kan. Heb je een algemene vraag? Stel deze nu gratis aan een diëtist.
Stel je gratis vraag aan een diëtist
Of plan een consult in voor een persoonlijk advies.