9 tips voor jonge ouders met slaapgebrek

Babys eten, huilen en slapen. Veel meer doen ze eigenlijk niet.

Baby's eten, huilen en slapen. Veel meer doen ze eigenlijk niet. Desondanks hebben ze het fascinerende vermogen om het leven van jonge ouders compleet op zijn kop te zetten. Emotioneel en praktisch staan ze 24/7 op nummer één. Veel jonge ouders hebben de eerste maanden dan ook het gevoel dat er een roze bulldozer over ze heen dendert. 

Permanente staat van stress

Het is extra belangrijk om in die periode goed voor jezelf te zorgen! Baby's slapen zo'n 16 uur per dag. Die slaap verspreiden ze over willekeurige uren en als ze wakker zijn, reken maar dat je dan ook wakker wilt zijn! Bovendien moeten ze om de paar uur gevoed worden, ook 's nachts. Dus acht uur per nacht doorslapen zit er meestal niet meer in. Bij gebrek aan nachtrust komen jonge ouders door verhoogde cortisolspiegels in een permanente staat van stress. Ze worden prikkelbaar en maken sneller ruzie. De kleinste dingen kosten enorme moeite, zoals koken of gewoon even een paar boodschappen doen. Daarom staat nachtrust misschien wel nummer 1 op de wensenlijst van jonge ouders. 

De volgende 9 tips helpen:

1. Verdeel de babytaken

De ene nacht heeft papa dienst, de andere nacht mama. Probeer een langer zwangerschapsverlof bij elkaar te sparen en zet in op een paar maanden deeltijdwerk voor papa. Een pasgeborene verzorgen én je moeten concentreren op veeleisend werk is voor de meesten teveel van het goede.

2.Volg het ritme van je baby

Een pasgeboren baby heeft nog geen besef van een dag- en nachtritme. Probeer niet om het slaapritme van de baby te veranderen door hem overdag wakker te houden, maar ga zelf ook slapen wanneer je baby slaapt. Een baby is een natuurkracht, daar valt niet tegen te vechten.

3. Opmerkelijk

de Zuid-Afrikaanse onderzoeker Nils Bergman ontdekte dat baby's beter slapen in de nabijheid van moeders lichaam. Een baby produceert meer van het rustgevende hechthormoon oxytocine en ervaart minder stress waardoor hij 86 procent meer slaapt. En dat werkt omgekeerd ook. Als je baby rustig is, hebben de ouders ook meer nachtrust. Nils Bergman pleit er zelfs voor een baby of peuter bij de ouders op de kamer te laten slapen tot de leeftijd van 3 of 4 jaar.

4. Houd stoorzenders buiten de deur

Familie, buren en vrienden willen natuurlijk weten hoe het gaat met jullie nieuwe aanwinst. Baken de tijd die je daaraan besteedt zoveel mogelijk af (Visite? Maximaal 1 uur). Zet notificaties van smartphones en dergelijke uit. Of besteed de baby-PR-taken uit aan één van de grootouders of een goede vriend(in). Laat hen een kraamfeest organiseren, waarmee je je baby voorstelt aan de wereld. Liefst buiten de deur, zodat je daarna terugkomt in een schoon en rustig huis waar je weer tot jezelf kunt komen.

5. Gezond eten

Zorg dat je gezond blijft eten. Er zijn steeds meer cateraars en restaurantjes die zich specialiseren in gezonde maaltijden. Maak daar gebruik van als je budget het enigszins toelaat. Of zorg voor een diepvries vol zelfgemaakt volwaardige maaltijden. Of doe een beroep op oma's kookkunsten.

6. Schakel hulptroepen in

Maak gebruik van vrienden en familie die huishoudelijke taken kunnen overnemen (van stofzuigen tot koken). Je komt er waarschijnlijk zelf niet aan toe.

7. Ontspan en beweeg

Baby's kunnen mee naar buiten, zelfs als het koud is. Pak ze goed in en ga lekker samen wandelen in het park. De frisse lucht helpt om beter te slapen en te ontspannen en je bent even uit je babycocon. De beweging bevordert bovendien het fysieke herstel na de bevalling en houdt je fit.

8. Go with the flow..

Volg je moederlijke (en vaderlijke) instinct in plaats van het advies van buitenstaanders! Er tegenin gaan betekent meestal extra stress, bovenop de prikkelbaarheid die je toch al voelt door slaapgebrek. Instincten zijn geen ongemak dat je moet negeren, maar een stem van de natuur.

9 ...and let it go

Laat verwachtingen los over 'een goede moeder en vader zijn'. Hoe minder je van jezelf en elkaar eist, hoe beter je door deze ingrijpende maar fantastische fase heen komt. Grootouders zeggen niet voor niets met enige heimwee in hun stem: “Voor je het weet, zijn ze groot!”