9x de leukste buitensporten

Van peddelsurfen tot obstacle run

Sporten is gezond, en buiten sporten nog gezonder. Wat inspiratie nodig? Dit zijn de leukste buitensporten! 

Peddelsurfen

Niet meer te missen op de Nederlandse wateren: SUP, oftewel: Stand Up Paddle. Bij deze surfsport sta je op een surfboard en beweeg je je voort met één lange peddel. Het ziet er relaxed uit, maar vergis je niet: het is een uitdagende balansoefening waarbij je het hele lichaam intensief gebruikt. Voor gevorderden: op zee maken de golven het suppen moeilijk én spannend.

Trailrunning

Geen zin in hardlopen over vlakke asfaltwegen? Dan is trailrunning iets voor je, vergelijkbaar met wat mountainbiken is voor fietsers. Je rent door de natuur, over rotsen, smalle paadjes en heuvels en springt over beekjes. Oké, je loopt minder op snelheid, maar wel met meer variatie doordat de wisselende ondergrond maakt dat iedere stap anders is. Het voordeel: meer kracht in de benen en sterkere enkels. En lekker genieten van de mooie natuur natuurlijk.

Bootcamp

Hardlopen, intervaltraining en fitnessoefeningen: bootcampen gebeurt altijd buiten - weer of geen weer. Op het strand, in het bos, in het park of de duinen, want de trainer gebruikt de ondergrond (trapjes, heuvels, mul zand). De oefeningen zijn pittig, maar dé manier om je conditie op te bouwen en je (spier)kracht te verbeteren, en fit en soepel te worden. En gezellig, doordat je het in een groepje doet.

CrossFit outdoor

CrossFit outdoor gaat nog een stapje verder. Deze bootcamp-plus maakt ook gebruik van barbells, kettlebells en touwen. En dan gáán: duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen.

Yoga in het park

Met je bloten voeten in het gras een zonnegroet doen: van yoga in het park word je helemaal zen in de buitenlucht.

Speedminton

Een combinatie van tennis, squash en badminton is speedminton. Sneller dan badminton, makkelijker dan tennis en squash. Het doel is simpel: wie de speeder (een shuttle maar dan zwaarder) in het vak van de tegenstander laat vallen, scoort een punt. Kan op elke ondergrond worden gespeeld.

Longboarden

Niet bang voor een beetje snelheid? Probeer dan longboarden. Dit is een door het surfen beïnvloede boardsport, waarbij je een langere plank gebruikt dan bij het street-skateboarden. Daardoor kun je harder. Ideaal om mee van A naar B te komen als je fiets kapot is of als je niet de auto of bus wilt pakken. Bij cruising rol je gewoon lekker vooruit, bij downhill ga je met hoge snelheid van een helling af en bij carving draait het om het betere bochtenwerk.

Obstacle run

Met recht een pittige uitdaging: deelnemers aan een obstacle run leggen een parcours af met allerlei hindernissen. En wel door de modder, over het land en door het water. Meedoen is op eigen risico en vies worden moet geen bezwaar zijn.

Survival run

Deelnemers aan een survival run zijn het erover eens: je ontdekt krachten van jezelf die je je nooit voor mogelijk hield. Bij deze uitdagende duursport combineer je hardlopen met het overwinnen van zware hindernissen. Het komt niet alleen aan op een goede conditie, maar ook op techniek, kracht, duur en souplesse. Zit dat allemaal wel snor, dan kun je meedoen aan de survivalruns die op verschillende plekken in Nederland worden georganiseerd.

Coole buitensporten voor kinderen

Skateboarden, vliegeren, zeilen, scouting, atletiek, zwemmen, skaten, mountainbiken, tennissen, kanoën, klimmen in een klimbos, paardrijden, voetballen,  golfsurfen, hockeyen, langlaufen, beachvolleybal.