7x extreme sporten

Van freerunning tot flyboarden

Sporten is altijd al kicken, maar deze sporten geven pas echt een adrenalineboost. Let op: vooral geschikt voor wie steeds meer, hoger, sneller en spannender wil.

Freerunning

Je probeert zo snel mogelijk van A naar B te komen, maar wel met de nodige obstakels ertussen, zoals muren en daken. De echte diehards passeren die met vloeiende bewegingen – met een sprong of salto bijvoorbeeld. Freerunning geeft het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. Leuk om te weten: de sport ontstond als overlevingstechniek tijdens de guerrillaoorlog in Vietnam, om zo snel mogelijk uit een gevaarlijke situatie te kunnen ontsnappen.
 

Paragliding

Kunnen vliegen als een vogel – dat geeft echt een kick. Paragliding, ook wel parapente-vliegen genoemd, is een eenvoudige en natuurlijke vorm van vliegen. Je zweeft langzaam en geruisloos door de lucht, waarbij het erom gaat zolang mogelijk boven te blijven. Vroeger kon dit alleen in de bergen, maar dankzij een lier wordt er nu ook volop in Nederland gevlogen. Boven de duinen bijvoorbeeld. Ontspannend en uitdagend tegelijkertijd.
 

Indoor skydiven

Een vrije val maken zonder uit een vliegtuig te hoeven springen: je beleeft het tijdens een indoor skydive sessie. Je zweeft in een windtunnel, op de kracht van de wind - met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Dankzij de begeleiding van ervaren instructeurs is het absoluut veilig.
 

Bungeejumpen

Wie durft? Bungeejumpers laten hun voeten vastbinden aan een koord van elastiek en springen van grote hoogte naar beneden. Als het koord het dieptepunt bereikt, veer je nog een paar keer op en neer. Tijdens de sprong zijn snelheden tot 120 kilometer per uur mogelijk.
 

Onderwaterhockey

Lang je adem kunnen inhouden is een must bij onderwaterhockey, dat je op de bodem van een zwembad speelt. Twee teams van zes spelers proberen de puck te scoren in de doelbak van de tegenstander. Je speelt driedimensionaal, want een tegenstander kan niet alleen naast of voor je liggen, maar ook boven of onder je. Spelers hebben een snorkel, duikbril, vinnen, een onderwaterhockeystick, beschermende handschoen en mondbescherming nodig.
 

Flyboarden

Je doet het op het water, maar het lijkt niet op waterskiën of surfen: flyboarden. Hierbij sta je op een board in het water die via een lange waterslang met de waterscooter is verbonden. Twee krachtige waterstralen drukken je tot grote hoogte, waardoor je allerlei acrobatische bewegingen en zelfs salto’s in de lucht kunt maken om daarna als een dolfijn het water in te duiken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Volgens kenners geeft het een gevoel van pure vrijheid.
 

BMX

Bij fietscross – ook wel BMX  genoemd – race je tegen andere rijders over een speciaal aangelegde baan vol springbulten en echte bochten. Wie zo snel mogelijk het parcours aflegt heeft gewonnen. Het is een sport vol snelheid, techniek, fietsbeheersing en spektakel die sinds 2008 ook een Olympische sport is.