Yoga, de laatste trends

Lach-, tantra- of fightyoga: welke past bij jou?

Eigenlijk is yoga allang geen trend meer te noemen, maar een ware lifestyle. Wat opvalt: naast de basic yogavormen zijn er ook bijzondere variaties die elkaar snel opvolgen. Laat je inspireren door de laatste yogatrends.   

Yoga wordt gezien als een van de meest effectieve manieren om stress, angst en negatieve emoties te verminderen. Je zou er krachtiger en positiever van in het leven komen te staan en het is goed voor de gezondheid. Het leuke is, er is een yogavariant voor iedereen. En er komen er steeds meer bij. Dit zijn de laatste trends. 
 

1. Lachyoga

De lachmeditaties bij deze yoga werken heel bevrijdend en er is ruimte voor plezier en ontspanning. Maar minder vrolijke emoties toestaan is minstens zo belangrijk. Alle emoties krijgen de ruimte door de ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en bewegingen.

+ De speelsheid die we door de drukte van alledag vaak vergeten, kom je tijdens deze les gegarandeerd weer tegen.

- Het lachen kan, zeker aan het begin, wat geforceerd voelen.
 

2. SUP Yoga

SUP Yoga doe je op een surfboard van drie meter: een Stand Up Paddle board. Op het water worden daar de yogaoefeningen op gedaan.

+ Plezier op het water wordt zo gecombineerd met de voordelen van yoga.

- Het is een stuk lastiger om je evenwicht te bewaren en dat kan demotiverend werken.
 

3. Anti-gravity yoga

Deze vorm van yoga is overgewaaid uit New York en wordt ook wel Aerial Yoga, Acro Yoga, Hangmatyoga of Swingyoga genoemd. In een doek die is bevestigd aan het plafond doe je al zwevend yogaoefeningen. Ook wordt de doek gebruikt om je tijdens grondoefeningen te ondersteunen, waardoor je minimale kans hebt op blessures.

+ Deze vorm van yoga is speels en zorgt voor zelfvertrouwen, vooral als je aan het einde van de les als een volleerde acrobaat ondersteboven hangt.

- Aan het begin kun je na de les duizelig zijn.
 

4. Barre yoga

Deze yogavorm combineert yoga met ballettechnieken. Yogahoudingen en elegante balletoefeningen zorgen voor flexibiliteit, lenigheid en sterkere spieren. 

+ Het is goed voor de houding en kan helpen bij rug-, nek- en schouderklachten.

- Je moet wel van ballet houden. 
 

5. Fight yoga

Fight yoga combineert een intensieve work-out met traditionele yogaposes. Perfect voor mensen die houden van een intensieve work-out, maar ook flexibeler willen worden.

+ Goed voor de conditie, kracht, coördinatie en flexibiliteit.

- Dit zijn eigenlijk twee verschillende work-outs in een en als yogaliefhebber moet je dat maar willen.
 

6. Tantra yoga

Al wordt tantra in het Westen al snel geassocieerd met spirituele seksuele praktijken, daar gaat het bij tantra yoga niet om. Deze yogavorm gaat om het verkennen van bewustzijn. Je doet ontspanningsoefeningen, gericht op loslaten (van spanning, stress of prestatiedrang) en er is veel aandacht voor de adem. 

+ Erg geschikt om spanningen los te laten, zowel voor lichaam als geest.

- Het is een vrij spirituele vorm van yoga en daar moet je wel voor open staan.
 

En verder?

Denk aan trends als yoga in het donker, yoga met live muziek, karaoke yoga, yoga in een nachtclub, Yoga Pole Dancing, onderwater yoga en kinderyoga.