Populaire sporten voor 50-plussers

6 Populaire sporten voor 50-plussers

Door actief te blijven kunnen we verouderingsverschijnselen, zoals verlies van spierkracht, uithoudingsvermogen en lenigheid, grotendeels voorkomen en terugdraaien. Elke sport doet wel íets voor je lichaam. Wat zijn op dit moment dé populaire sporten onder 50-plussers?

1. Fitness

Trainen met gewichten is vooral gericht op versterking van de spieren van armen, benen, rug etc. Maar als je de oefeningen up tempo doet, kun je ook je conditie opbouwen en wordt het een total body workout. Een goede keuze dus, want wetenschappelijk is bewezen dat krachttraining spierverlies bij het ouder worden (sarcopenie) grotendeels kan tegengaan (1).
 

2. Zwemmen

Zwemmen is goed voor je conditie, terwijl alle spieren meedoen. Groot voordeel is ook dat het de gewrichten ontziet, zodat het voor elke leeftijd een blessurevrije sport is. Helemaal lekker: buiten zwemmen in natuurwater of in een fris buitenbad. Zo verbrand je ook nog eens veel calorieën: om je lichaam op temperatuur te houden is extra energie nodig. Tip: met een training voor zwemslagverbetering leer je efficiënter zwemmen, waardoor het baantjes trekken leuker is en je het langer volhoudt.  
 

3. Fietsen en wielrennen

De benen bevatten de grootste spiergroepen van het lichaam en met (tour)fietsen en wielrennen komen die uitvoerig aan bod. Bovendien kun je met fietsen flink wat calorieën verbranden, wat helpt voor een gezond gewicht. Je kunt van een fietstraining een effectieve high intensity interval-training maken door korte sprintjes van 30 tot 60 seconden af te wisselen met tussenpozen van 3 tot 5 minuten waarin je op een stevig maar rustiger tempo doortrapt.
 

4. Lopen

Een half uur wandelen per dag doet al wonderen voor de conditie en je stofwisseling. Maar voer de prestatie op tot 10.000 stappen per dag (gebruik een stappenteller in je smartphone of om je pols) en je beschermt jezelf tegen overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Vooral stevig doorwandelen doet wonderen. Terwijl je loopt, train je stiekem ook de kleine diepgelegen spieren in de romp, wat helpt om rugklachten te voorkomen. En wil je van wandelen een total body workout maken? Ga dan Nordic walken. Volg eerst een training voordat je op pad gaat met de Nordic wandelstokken.
 

5. Tennis

Kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Met tennis train je vier aspecten van je fitheid terwijl je aan het spelen bent. En je blijft er slank bij, weten we uit onderzoek onder mensen die regelmatig tennissen. Je kunt blijven tennissen tot op hoge leeftijd, maar let op: te lang en fanatiek spelen zonder rustpauzes is een opmaat voor blessures aan knieën, schouders of armen (‘tenniselleboog’).
 

6. Yoga en pilates

Yoga wordt vaak in één adem genoemd met pilates, maar de twee verschillen fundamenteel. Yoga doet meestal minder een beroep op je kracht, en meer op de flexibiliteit. Verder is ontspannen en ademhaling erg belangrijk. Studies wijzen erop dat dit kan helpen bij stressreductie en weerbaarheid. Sommige yogavormen - zoals poweryoga - bevorderen ook de conditie. Bij Pilates ligt de nadruk op het trainen van de rompspieren. Goed voor de houding en een veilige krachttraining die je tot op hoge leeftijd kunt doen. 

 
  • (1) Resistance Exercise to Prevent and Manage Sarcopenia and Dynapenia. Law TD1, Clark LA2, Clark BC3, Universiteit van Ohio.