Mindfulness voor kinderen
6 tips om samen mee aan de slag te gaan
Mindfulness kan goed helpen bij stress en angst. Ook bij kinderen werken een paar minuten stilzitten en ademhalingsoefeningen soms goed. Daarom: 6 tips op het gebied van mindfulness voor kinderen.
1 Ontdek de pauzeknop
Net als volwassenen kunnen kinderen de neiging hebben om maar door en door te gaan. Spelen, rennen, vliegen, praten, gamen, appen – maar soms is het gewoon even te veel. Voor het brein, voor het lijf. Help ze hun pauzeknop te ontdekken; pauzeren kun je leren! Nodig uit tot af en toe een onderbreking, even samen zitten, even helemaal niets. Dit is heel belangrijk om piekende stressniveau’s te laten dalen, die soms kunnen leiden tot slaap- of angstklachten.
2 In je buik zitten geen gedachten
Piekert je kind veel? Klaagt het soms over zo’n hoofd vol gedachten? Leer het mediteren: simpelweg de ademhaling volgen. Een paar minuten alleen maar aandacht voor de in- en de uitademing. Daarvoor moet je uit het hoofd afdalen met de aandacht, richting de buik, die je zachtjes op en neer voelt bewegen bij het ademen. In je buik zitten geen gedachten, kun je je kind vertellen – of beter: zelf laten ervaren.
3 Word een spaghettisliert
Naast de ademhaling is het lichaam het tweede belangrijke aandachts-instrument bij mindfulness voor kinderen. Het lichaam bouwt spanning op en geeft allerlei signalen die vaak maar bar weinig aandacht krijgen. Help je kind, bijvoorbeeld in bed, om zijn of haar lichaam eerst helemaal te voelen en dan te laten ontspannen. Verzin een leuk beeld, zoals dat van de spaghettisliert die stijf en gespannen in het pak zit, maar – met wat tijd, en warmte! - helemaal slap en ontspannen kan worden. Van top tot teen het lichaam langslopen en loslaten wat je maar aan spanning kunt loslaten, tot je als een spaghettisliert in dromenland belandt.
4 Wat zegt jouw weerbericht vandaag?
‘Oei, jouw gezicht staat op onweer…’ Of: ‘Wat zie jij er vandaag zonnig uit!’ Een kind kan leren zichzelf beter te kennen, bewuster te worden van wat er speelt, door regelmatig een persoonlijk weerbericht te krijgen. Benoem emoties die je bij je kind ziet, zonder oordeel – alle emoties mogen er zijn, ook boosheid. Langzamerhand kun je gaan stoppen met benoemen en alleen nog maar informeren: hoe is jouw weerbericht nu? En bij donkere wolken of hoge golven vertellen dat die ook weer voorbij zullen gaan, en dat we ons daar niet door hoeven laten meeslepen. Terug naar de adem helpt dan om te kalmeren.
5 Bewust aan tafel
Een fijne, kleine mindfulnessoefening voor het hele gezin: proef het avondeten met aandacht, al is het maar de eerste hap. Door aandachtig te eten train je de ‘aandachtsspier’, het leidt tot meer genieten én tot meer bewustzijn van lichaamssignalen: wanneer heb je eigenlijk genoeg gehad?
6 Geef het goede voorbeeld
Bij mindfulness voor kinderen is dit misschien wel de belangrijkste van allemaal: probeer zelf ‘mindful’ te leven. Geef het goede voorbeeld door één ding tegelijk te doen, en vooral: door aandacht te geven. Alle mensen, en zeker kinderen, willen aandacht – liefst bakken aandacht. Dus wees aandachtig en luister écht, zonder dat halve oog op je smartphone of to do-list – het is misschien wel het grootste geschenk dat je op dagelijkse basis kunt geven.
Hoeveel stress ervaar jij? Doe de test!
Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is.