5 veelgestelde vragen over vis

Plus tips om vaker vis te eten

Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde vragen over vis.

1. Hoeveel vis is gezond?

Jarenlang was het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Bij het uitbrengen van de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 heeft de Gezondheidsraad dat advies naar beneden bijgesteld. Nu luidt het advies: eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook 1 keer vette vis per week al gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans om te overlijden aan bijvoorbeeld een hartinfarct 15% lager is als je minimaal 1 portie vis per week eet. Vaker vis eten dan 1 keer per week geeft niet meer gezondheidswinst.

2. Halen we deze visaanbeveling in Nederland?

Bij lange na niet! Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking eet 2 à 3 keer vis per maand en de andere helft eet het minder vaak, zo blijkt uit onderzoek naar de voedselconsumptie in Nederland.

3. Wat maakt vis zo gezond?

Vis, vooral vette soorten als makreel, haring, heilbot, sardines en zalm, bevat veel visvetzuren en die zijn gezond! Het gaat specifiek om 2 omega-3 vetten in vis: EPA en DHA. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze twee stoffen de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleinen. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld als ze het metabool syndroom hebben of diabetes type 2 en voor hen is het dus ook erg belangrijk om voldoende vis te eten.

4. Kun je vis vervangen door visoliesupplementen?

Vis is veruit de belangrijkste bron van EPA en DHA. Voor wie geen vis eet, kunnen supplementen met visolie of algenolie uitkomst bieden. Hierdoor krijg je in ieder geval DHA en EPA binnen. Maar onderzoek moet nog verder uitwijzen waarom vis zo gezond is. In vis zitten meer stoffen die gezond zijn, zoals vitamine D, jodium en selenium. Het eten van vis heeft daarom de voorkeur boven het gebruik van supplementen.

5. Hoe kies je voor duurzame vis?

Om overbevissing te voorkomen en de gevolgen voor het milieu te verkleinen, zijn er verschillende keurmerken voor vis. Voor wilde vis is er het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council), dat staat voor duurzame visserij. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een vergelijkbaar keurmerk, maar dan voor kweekvis. In de VISwijzer www.goedevis.nl kun je per vissoort zoeken naar duurzame varianten.  Ook kun je hierin zien in welk seizoen je welke soort vis het beste kan eten.

Tips om meer vis te eten

  • Liever geen hele stukken vis? Denk dan eens aan stukjes vis (zoals zalm of kabeljauw) als basis van een wok- of pastagerecht.
  • Vis is niet alleen lekker bij de avondmaaltijd. Doe het ook eens op brood (haring of makreel) of door een salade (zalm, tonijn, haring, ansjovis).
  • Maak het jezelf gemakkelijk: vis uit blik of uit de diepvries is even gezond als verse vis. Of bestel sushi.
  • Wil je meer tips lees dan onze blog 'Zo makkelijk is vis!'
 
  • Richtlijnen goede voeding 2015
  • Voedingscentrum