Weekend ontspannen?

Zo kom je weer even tot jezelf

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terugtrekken. Meestal op een stille plek in de natuur. Maar er zijn meer manieren om even op jezelf te zijn en bij te komen. Hier 5 tips voor een ultiem weekend ontspannen. 

Yogaweekend

Op steeds meer plekken in ons land kun je je aanmelden voor een yogaweekend. Vaak liggen de hotels of centra waar je yogalessen kunt volgen op mooie plekken in de bossen of vlakbij zee. Het is een fijne manier om even helemaal weg te zijn en vaak kun je de yoga ook combineren met wandelen in de natuur of met een saunabezoek bijvoorbeeld. Ervaring is meestal niet nodig, maar het is altijd verstandig om er van tevoren even naar te informeren.

Tiny houses

Gewoon even lekker ertussenuit zonder poespas? Leuk idee: een paar dagen in een tiny house. Deze kleine huisjes worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een eenvoudiger leven te leiden, minder te consumeren en een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten. Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter, meestal zelfvoorzienend en functioneert als full-time bewoonde woning.

Kloosterleven

In veel kloosters kun je je tegenwoordig voor een weekend ontspannen een paar dagen terugtrekken uit het dagelijks leven. Kortom, een echte retraite. De ene keer is dat in totale stilte, de andere keer wordt er alleen tijdens de maaltijden niet gepraat. Uiteraard is er alle ruimte om een boek te lezen, te wandelen of wat te schrijven. Vaak zijn meditaties ook onderdeel van het tijdelijke kloosterleven.

Wellness

Even helemaal tot jezelf komen met de luxe van een spa, sauna, zwembaden en/of massage. Een wellnessuitje kan je al boeken vanaf 1 dag, maar een heel weekend ontspannen is natuurlijk nog lekkerder! Het fijne is dat je niet alleen je geest maar ook je lichaam een flinke boost geeft. Van kleinschalig, tot heel groot: je vindt wellnesscentra op veel verschillende plekken in het land. 

Wandelen

Wandelen door bos, hei, duinen of strand kan heel heilzaam zijn voor lichaam en geest. Helemaal als je tijdens je wandeling al je zintuigen openzet en probeert te genieten van wat je onderweg tegenkomt. Leuke tip is bijvoorbeeld een deel van het Pieterpad lopen. Je kunt natuurlijk op eigen houtje een wandeling maken en van te voren ergens en overnachting regelen. Maar je vindt ook steeds meer wandelweekenden aangeboden, inclusief route, eten en overnachting.