Juist mannen hebben baat bij yoga!

Het maakt je flexibel, sterk en ontspannen

Yoga vooral een typische ‘vrouwensport’? Van oorsprong is yoga in het verre oosten ontwikkeld voor en door mannen, als onderdeel van een discipline die veel verder gaat dan de wonderlijke lichamelijke posities. Juist mannen, of ze nu in het westen wonen of in het oosten, hebben baat bij yoga. En wel hierom…

1. Yoga is een uitdagende training

Als je ooit een yogaklas hebt gevolgd waar de nadruk lag op mediteren en chanten, dan kun je de indruk hebben gekregen dat yoga niet zoveel voorstelt, of zweverig is. Maar probeer eens bikram yoga, hot yoga of power yoga en je weet wel anders. De oefeningen die de leraar zo moeiteloos voordoet zijn – zeker voor beginners – hartstikke zwaar. Dat heeft wel als voordeel dat je er een gespierd lichaam van krijgt. In tegenstelling tot de spieren die je kweekt met gewichten, beschikken je yogaspieren bovendien over uithoudingsvermogen.
 

2. Yogaspieren zijn beter

Bij krachttraining werk je met geïsoleerde spiergroepen. Daardoor krijg je bijvoorbeeld stevige armen en benen, maar talloze kleine spieren worden overgeslagen, waardoor je minder sterk bent dan je eruitziet. Bij yoga is het omgekeerd. Je ontwikkelt misschien niet van die overdreven spierbundels, maar je wordt ijzersterk en je spieren blijven er soepel bij.
 

3. Yoga is de perfecte destresser

Mannen met een drukke baan doen er goed aan om de alledaagse spanning eruit te sporten. Elke vorm van beweging ontstrest. Maar yoga is daarin superieur. Omdat je tijdens yoga bewust werkt met je ademhaling en je geest 100 procent focust op de soms complexe lichamelijke houdingen, is het een van de beste manieren om stress te verminderen. Doe je wekelijks aan yoga, dan neemt je bloeddruk af en je stressweerbaarheid toe. Dan laat je je niet meer gek maken als de baas verwacht dat je gisteren dat rapport afhebt. En het houdt je hart- en bloedvaten gezond.
 

4. Yoga vraagt meesterschap

Yoga kent vreemde oefeningen waarvan je je misschien afvraagt wat ze voor nut hebben. Op een been staan bijvoorbeeld. De eerste keer is het beslist geen feest als je knullig staat te wiebelen terwijl de rest van de klas ‘de boom’ schijnbaar moeiteloos – en met een glimlach – een paar minuten volhoudt. Maar dat is het mooie van yoga. Ga je trouw elke week, dan zal je merken dat je kracht en gevoel voor evenwicht toenemen en dat je steeds langer op één been kunt staan. Zo kweek je naast een beter evenwichtsgevoel ook doorzettingsvermogen en meesterschap. Dat evenwichtsgevoel lijkt misschien niet zo belangrijk, maar naarmate je ouder wordt, helpt het om te voorkomen dat je een lelijke smak maakt. En dat kan misschien zelfs jaren van je leven schelen.
 

5. Minder blessures met yoga

Yoga is een perfecte aanvulling op welke sport dan ook. Stretchen is een belangrijk onderdeel van yoga en dat zorgt voor flexibele pezen en spieren. Door je lichaam regelmatig te strekken op de yogamat, voorkom je blessures tijdens het hardlopen, racefietsen of tennissen bijvoorbeeld.
 

Bronnen o.a.
Dtsch Med Wochenschr. 2017 Dec;142(25):1925-1929. [Where and How does Yoga Work? - A Scientific Overview]. Cramer H.
J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan 1:2156587217730934. Effects of Shambhavi Mahamudra Kriya, a Multicomponent Breath-Based Yogic Practice ( Pranayama), on Perceived Stress and General Well-Being. Peterson CT1,2, Bauer SM3,4, Chopra D1,2, Mills PJ1, Maturi RK5.
Anxiety Stress Coping. 2017 Nov 23:1-14. The effects of yoga on stress and psychological health among employees: an 8- and 16-week intervention study.
Maddux RE1, Daukantaité D1, Tellhed U1.
Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:6921689. Epub 2016 Nov 3.
Physical-Performance Outcomes and Biomechanical Correlates from the 32-Week Yoga Empowers Seniors Study.
Wang MY1, Greendale GA2, Yu SS1, Salem GJ1.
Adv Mind Body Med. 2016 Spring;30(2):4-10.Effects of Isha Hatha Yoga on Core Stability and Standing Balance. Kumar S, Prasad S, Balakrishnan B, Muthukumaraswamy K, Ganesan M.