Mijn slaapritueel

‘Na vijf minuten glijdt de koptelefoon van m’n hoofd’

Iedereen heeft z’n eigen slaapritueel voor een goede nachtrust. Een boek lezen, naar een podcast luisteren of een blokje om. 5 mensen vertellen over hun beste lekker-slapen-tip.

Floor (38): “Om mijn hoofd aan het einde van een drukke dag leeg te maken, doe ik wat rustige yoga-oefeningen. Het is echt een ritueel: ik heb een rustig plekje op zolder ingericht waar ik lavendelkaarsjes brand en rustige muziek draai. Ik sluit de buitenwereld en onrustige gedachten buiten en geef aandacht aan mijn ademhaling. Daar word ik helemaal ontspannen van.”

Menno (67): “Jarenlang werkte ik graag tot ’s avonds laat door. Dan ging ik om half 1 naar bed en sliep tot 9 uur ’s ochtends. Genoeg slaapuren, zou je zeggen, maar toch voelde ik me nooit lekker uitgerust. Toen las ik een interview waarin een slaapexpert vertelde dat de diepe slaap bij de meeste mensen aan het begin van de nacht zit. Alleen bij uitgesproken avondmensen komt de diepe slaap later. Voor elk uur diepe slaap dat je mist, heb je anderhalf uur nodig om het in te halen. Je kunt dus beter eerder naar bed gaan en niet uitslapen. Het was een eyeopener. Misschien was ik wel helemaal geen avondmens, zoals ik altijd dacht. Het was wel wennen om eerder naar bed te gaan, maar ik voel me nu beter uitgerust.”

Sjaak (48): “Elke avond luister ik in bed naar conferences van cabaretiers als Theo Maassen of Youp van ‘t Hek. Dit ritueel noem ik altijd mijn ‘verhaaltje voor het slapengaan’. Vroeger lag ik vaak te piekeren en kon ik de slaap niet vatten. Een boek lezen was geen oplossing, dan moest ik me nog te veel inspannen. Om mijn gedachten toch te verzetten naar iets leuks, bedacht ik dit. Ik heb een speciale platte koptelefoon waarmee ik lekker op mijn kussen kan liggen. Misschien wel het mooiste moment van de dag voor mij. Na 5 minuten luisteren val ik in slaap en glijdt de koptelefoon van mijn hoofd.”

Pien (29): “Geen alcohol en koffie ’s avonds, geen spannende films kijken, niet meer voor een scherm met blauw licht… Ik heb alles geprobeerd om beter in slaap te kunnen vallen, maar bleef steevast een uur liggen woelen voor ik sliep. Nu heb ik de oplossing: elke avond net voor bedtijd 10 minuten in een warm bad. Daar word ik zo lekker warm en ontspannen van dat ik binnen 5 minuten in dromenland ben.”

Jannet (54): “Ik ben nooit een goede slaper geweest. Het gevoel dat ik elke nacht minstens 7 uur moet slapen, heb ik al lang geleden losgelaten. Regelmatig word ik midden in de nacht wakker. Hét tijdstip om eens lekker te gaan piekeren natuurlijk, dus blijven liggen heeft dan geen zin. Dus ga ik eruit, drink ik beneden een kopje thee en soms luister ik naar een praatprogramma op de radio. Het geeft me echt steun dat er op dat moment nog meer mensen niet slapen. Na een halfuurtje vertrek ik weer naar mijn bed en meestal val ik dan wel weer in slaap.”