‘Als klein meisje wilde ik al op voetbal’

Voetbalmoeder Marjan (47) staat nu zelf in het veld

Voor het eerst deelnemen aan een teamport? Ook op latere leeftijd kan dat nog prima. Zo is Marjan van Dijk (47) na jaren als voetbalmoeder langs de zijlijn te hebben gestaan nu sinds 2 jaar zelf wekelijks op het voetbalveld te vinden. 

Als klein meisje wilde ze eigenlijk al heel graag op voetbal, maar lange tijd was dit not done. “Meisjesvoetbal bestond nu eenmaal niet, dus moest ik het hebben van voetballen op straat met de jongens. Ongelooflijk hoe dat inmiddels veranderd is. Bijna elke voetbalvereniging telt nu meerdere meidenteams en hier en daar zelfs een damesteam.”
 

Spannend begin

“De laatste jaren stond ik elke zaterdag langs de lijn om m’n zoon aan te moedigen. Toen begon het bij mij ook steeds meer te kriebelen. Inmiddels kende ik aardig wat mensen binnen de vereniging. Samen met een aantal andere voetbalmoeders heb ik toen maar eens een balletje opgegooid. Was er nog meer interesse? Binnen de kortste keren hadden we een groepje enthousiaste dames bij elkaar. En zijn we op een avond gaan trainen.”
 

Je plekje vinden

“Het is natuurlijk wel even wat anders dan voetballen op school en op straat. Ik ben toch ook geen zestien meer… Maar toch voelde het meteen goed. En er valt ook op latere leeftijd nog heel veel te leren. Bijvoorbeeld op welke positie je het beste uit de verf komt en wat je het leukste vindt om te doen. Gebleken is dat ik een echte verdediger ben, terwijl ik dacht dat voorin als spits de leukste plek zou zijn. Tja, iedereen wil natuurlijk graag scoren.”
 

Adrenalinekick

Inmiddels zijn er bij haar vereniging twee teams voor dames actief en wordt er een 7 tegen 7 competitie gespeeld. “We trainen één keer per week en eens in de 3 weken spelen we op vrijdagavond competitie. Dat gaat er best fanatiek en hard aan toe, hoor. Heerlijk die adrenalinekick, je moet zeker niet bang zijn. Hoewel we in het veld geen vriendinnen zijn, is alles tijdens de derde helft in de kantine weer vergeven en vergeten.”
 

Vriendinnen erbij

“Wat er zo leuk is aan teamsport? Ten eerste heb je altijd een stok achter de deur als je moet trainen. Slecht weer, geen zin of te druk? Je kunt je niet verschuilen achter smoesjes. Je gaat gewoon. En daarnaast is het zo leuk om met z’n allen ergens voor te gaan. Dit jaar zijn we met ons team kampioen geworden. Super om dit samen mee te maken en te vieren. Ik ging eigenlijk echt voor het voetbal, maar de gezelligheid voegt zeker iets toe. Zo doen we af en toe ook andere dingen samen. Drinken we een borrel of gaan we uit eten. Niet alleen goed voor de teamspirit, maar zeker ook voor je sociale contacten.” 
 

Op latere leeftijd een teamsport?

Toegegeven, de meeste mensen beginnen met teamsport als ze nog op school zitten. Toch kun je hier ook op latere leeftijd nog mee beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld net als Marjan zelf met gelijkgestemden een team oprichten. Vaak staan sportclubs daar wel voor open, mits je een eigen trainer meeneemt. Liever aansluiten bij een team? Er zijn meer dan 24.000 sportverenigingen in ons land, dus grote kans dat er in de buurt een team is met mensen die wellicht ook net zijn ‘gestart’. Wat ook voorkomt: alleen trainen en daarna een vriendschappelijk partijtje spelen. Kijk eventueel regelmatig op de site van een vereniging in de buurt. Soms vermelden ze dat ze met nieuwelingen een nieuw team op gaan starten.  Hoe groter de vereniging, hoe groter de kans dat er mensen zijn die hetzelfde willen al jij.