3 redenen om nu juist wél vakantie te nemen

Wat doe jij deze zomervakantie?

Vakanties zijn vaak hoogtepunten in het jaar. We ervaren de vrijheid om te doen waar we zelf zin in hebben. Even geen verplichtingen, geen wekker te zetten. Helaas vallen deze zomer veel vakantieplannen in het water.

Hoe logisch het ook lijkt om je vakantie uit te stellen dit jaar, het is belangrijk om regelmatig helemaal vrij te zijn zodat de batterij kan worden opgeladen. Meer daarover lees je verderop in dit artikel. Eerst zijn we benieuwd:

Wat doe jij deze zomervakantie?

 

powered by Typeform

Het belang van vakantie onderschat

Misschien onderschatten we het belang van vakantie, gezien het feit dat Nederlandse werknemers per jaar 17 miljoen vakantiedagen overhouden, zo blijkt uit onderzoek (depers.nl, 2009). Gemiddeld houden we 2 vakantiedagen in het jaar over en 15% laat zelfs meer dan 10 dagen liggen.

Die cijfers zouden dit jaar best eens hoger kunnen uitvallen. Misschien trek je vanwege ontstane drukte op het werk vakantiedagen in. Of schuif je aangevraagde vakantiedagen op naar een later moment in het jaar, omdat de geplande vakantie is geannuleerd. Niet verstandig! Je hebt die vakantie hard nodig, en wel om deze 3 redenen.

Vakantie nemen: dit levert het je op

1. Je wordt productiever

Volgens zakenman Gary Keller, auteur van ‘1 ding’, plannen de meest succesvolle zakenmensen al aan het begin van het jaar ruim voldoende vakantiedagen, omdat ze weten dat ze het meest productief zijn als ze voldoende vrij nemen. Kortom: rust leidt tot betere prestaties. Je krijgt nieuwe energie door weg te zijn van stressfactoren. Daarbij kan extra tijd voor jezelf of je gezin je veel geluk brengen. En gelukkige werknemers zijn bewezen productiever.

2. Je blijft stress de baas

Een vakantie heeft positieve effecten op je stressniveau. Met de fijne ervaringen van vakantie bouw je als het ware een buffer op tegen toekomstige stressfactoren, zoals een reorganisatie of lastig project. Je psychologische veerkracht neemt toe. Vaak zijn de vrije avonduren of weekenden niet voldoende om je stresslevel voldoende te verlagen. Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel, en de gezonde effecten zijn behoorlijk sterk. Helaas is een vakantie geen remedie bij langdurige stress of een naderende burn-out. Doe jezelf en je werkgever dus een plezier en neem tijd voor jezelf!

3. Je verlaagt de kans op ziek worden

Een vakantie doet je gezondheid serieus goed. Je verlaagt de kans om ziek te worden en het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Dat is onder meer te danken aan de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen. Bovendien maken ervaringen je gelukkiger dan materiële aankopen en vervult een vakantie je basisbehoeftes, zoals autonomie (zelf kunnen beslissen wat je doet ) en verbondenheid.

De beste plek om vakantie te vieren

Om je batterij op te laden, maakt het niet zoveel uit of je nu een verre reis maakt of een vakantie dicht bij huis houdt. Ook een tijdje vrij zijn thuis is goed voor je gezondheid. Zolang je maar afstand kunt nemen van je werk, routine en dagelijkse beslommeringen. Een vakantie is vooral goed voor je gezondheid als je zelf kunt bepalen wat je onderneemt en je plezier beleeft aan je activiteiten. Dat kan overal, ook in je eigen tuin.